Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi slučaj slinavke i šapa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski dužnosnici izjavili su da istražuju novi slučaj za koji sumnjaju da je riječ o bolesti slinavka, i to izvan zone nadzora, što pojačava strahove od širenja te bolesti među stokom.

Čelnica britanske veterinarske službe Debby Reynolds kazala je da postoje "kliničke sumnje" o ponovnoj pojavi infekcijeslinavkom i šapom, ali i naglasila da su indicije za sada umjerene, te da testiranja još nisu završena.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat"

Budući da se sumnja o infekciji među stokom pojavila na farmu koja se nalazi izvan zone nadzora u krugu od deset kilometara, koja je uspostavljena nakon zadnje pojave bolesti prošloga petka, to, potvrdi li se da je riječ o slinavki i šapu, povećava opasnost od širenja bolesti.

"Ponavljam svoju poruku onima koji drže životinje da upotrebljavaju najviše standarde biološke sigurnosti, ostanu na oprezu zbog bolesti i hitno izvijeste o svakoj sumnji", kazala je Reynolds.

Britanski stočari u četvrtak su nastavili s klanjem životinja nakon što je vlada ukinula petodnevnu zabranu prometa živom stokom za klanje, što je, po mišljenju stručnjaka, trebalo zaustaviti širenje bolesti.

Naime, trećina stoke za koju se sumnjalo da je inficirana nalazila se unutar zone nadzora i odmah je uništena. Još uvijek traju testiranja je li ta stoka bila zaražena slinavkom i šapom.

Ubijeno je ukupno 576 komada stoke.

Nakon prve pojave slinavke i šapa u Velikoj Britaniji 2001., koja je uništila britanske farmere i kada je ubijeno više od šest milijuna životinja, EU je zabranila izvoz britanske stoke, mesa i mlječnih proizvoda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene