Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odluka o gradnji novog bloka nuklearke u Krškom, bude li donesena, mogla bi riješiti i pitanje grijanja većih slovenskih gradova, rekao je jedan od čelnika kompanije GEN energija, javlja u nedjelju agencija STA.


'Novi nuklearni reaktor na laku vodu treće generacije omogućio bi veću ekonomičnost, pa i korištenje toplinske energije za Krško, Brežice i Novo Mesto, a dugoročno i za Ljubljanu', izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju STA Jože Špiler iz sektora za investicije kompanije GEN energija koja planira gradnju novog bloka nuklearke.

Vezani članci Točenje goriva, ilustracija Susjedi pooštrili mjere, bez COVID potvrde više ne mogu ni po gorivo: Nezadovoljni vozač blokirao ostale, umiješala se policija Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Bez COVID potvrda ne mogu ni u dućan, ni u autobus: Susjedi pohrlili na cijepljenje

Novi nuklearni blok imao bi snagu 1600 megavata, a godišnje bi proizveo od 8 do 12 milijardi kilovatsati električne energije, bez negativnih učinaka na okoliš, tvrdi Špiler. Gradnja bi stajala od 3 do 5 milijardi eura. Slovenski parlament ove godine trebao bi odlučivati hoće li novu nuklearku staviti u nacionalni energetski program. (Hina)