Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odluka o gradnji novog bloka nuklearke u Krškom, bude li donesena, mogla bi riješiti i pitanje grijanja većih slovenskih gradova, rekao je jedan od čelnika kompanije GEN energija, javlja u nedjelju agencija STA.


'Novi nuklearni reaktor na laku vodu treće generacije omogućio bi veću ekonomičnost, pa i korištenje toplinske energije za Krško, Brežice i Novo Mesto, a dugoročno i za Ljubljanu', izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju STA Jože Špiler iz sektora za investicije kompanije GEN energija koja planira gradnju novog bloka nuklearke.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija U Sloveniji broj zaraženih opet raste, od ponedjeljka nove mjere Koronavirus Rodbinu uvjerio da ona ne želi razgovarati s njima: Šest godina skrivao majčinu smrt i dizao njezinu mirovinu

Novi nuklearni blok imao bi snagu 1600 megavata, a godišnje bi proizveo od 8 do 12 milijardi kilovatsati električne energije, bez negativnih učinaka na okoliš, tvrdi Špiler. Gradnja bi stajala od 3 do 5 milijardi eura. Slovenski parlament ove godine trebao bi odlučivati hoće li novu nuklearku staviti u nacionalni energetski program. (Hina)