Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od širenja krize

Novi izgredi u Ateni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi izgredi izbili su u četvrtak između mladeži i policije u Ateni, nakon pet dana nereda koji su gurnuli Grčku u duboku društvenu i političku krizu, u času kada nasilje na ulicama više većih europskih gradova izaziva strah od širenja krize.

Unatoč novim okršajima u četvrtak ujutro, među kojima su neki bili sporadični, policija je izvijestila o 'smanjenju napetosti' naspram prethodnih dana, ali je ipak ostala na oprezu. 

Pročitajte i ovo Nakon nereda na Poljudu privedeni navijači - 3 Nakon derbija Epilog nereda u Splitu: Uhićeno 16 navijača, među njima i maloljetnici Nemiri u Francuskoj - 3 palež i nemiri FOTO/VIDEO Baka ubijenog mladića o kaosu u Francuskoj: "Prestanite"

>> VIDEO: Neredi u Grčkoj nakon što je policija ubila dječaka

'Napetost pada u odnosu na ponedjeljak i utorak, ali se sučeljavamo s veoma različitim skupinama, pa je teško predvidjeti razvoj događaja', rekao je glasnogovornik policije Panajotis Stathis.

U četvrtak ujutro do sukoba mladeži i policije došlo je ispred zatvora Korydallos u Ateni, najvećem u zemlji, ispred zgrade agronomskog fakulteta koju su zaposjeli studenti i u dvjema četvrtima grčke prijestolnice, a očekuju se nova okupljanja.

Konzervativni premijer Costas Karamanlis, oslabljen valom nasilja i na meti kritika prosvjednika koji mu zamjeraju politiku strogih mjera štednje koju provodi njegova vlada, otputovao je u četvrtak u Bruxelles gdje će sudjelovati na europskome summitu o klimi.

U više europskih gradova, kao što su Rim, Bologna, Madrid, Barcelona i Bordeaux, organizirani su prosvjedi zbog smrti 15-godišnjeg Grka, od kojih su neki prerasli u sukob policije i prosvjednika u kojima je ranjeno nekoliko osoba, što pobuđuje strah od širenja grčke krize.

Grčku je ovih dana zahvatio val nasilja kakav nije viđen od povratka demokracije 1974., a pokrenula ga je smrt tinejdžera kojega je u subotu navečer u Ateni ubila policija u četvrti Exarchia.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene