Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi izgredi izbili su u četvrtak između mladeži i policije u Ateni, nakon pet dana nereda koji su gurnuli Grčku u duboku društvenu i političku krizu, u času kada nasilje na ulicama više većih europskih gradova izaziva strah od širenja krize.


Unatoč novim okršajima u četvrtak ujutro, među kojima su neki bili sporadični, policija je izvijestila o 'smanjenju napetosti' naspram prethodnih dana, ali je ipak ostala na oprezu. 

Vezani članci Testiranje u Grčkoj Strah od delta-soja: Jedna europska zemlja od danas ima stroža pravila za sve necijepljene, uključujući i djecu stariju od 12 godina Čelična ograda između Grčke i Turske Grčka postavila visoku čeličnu ogradu na granici s Turskom: "Novi val migracija je neizbježan"

>> VIDEO: Neredi u Grčkoj nakon što je policija ubila dječaka

'Napetost pada u odnosu na ponedjeljak i utorak, ali se sučeljavamo s veoma različitim skupinama, pa je teško predvidjeti razvoj događaja', rekao je glasnogovornik policije Panajotis Stathis.

U četvrtak ujutro do sukoba mladeži i policije došlo je ispred zatvora Korydallos u Ateni, najvećem u zemlji, ispred zgrade agronomskog fakulteta koju su zaposjeli studenti i u dvjema četvrtima grčke prijestolnice, a očekuju se nova okupljanja.

Konzervativni premijer Costas Karamanlis, oslabljen valom nasilja i na meti kritika prosvjednika koji mu zamjeraju politiku strogih mjera štednje koju provodi njegova vlada, otputovao je u četvrtak u Bruxelles gdje će sudjelovati na europskome summitu o klimi.

U više europskih gradova, kao što su Rim, Bologna, Madrid, Barcelona i Bordeaux, organizirani su prosvjedi zbog smrti 15-godišnjeg Grka, od kojih su neki prerasli u sukob policije i prosvjednika u kojima je ranjeno nekoliko osoba, što pobuđuje strah od širenja grčke krize.

Grčku je ovih dana zahvatio val nasilja kakav nije viđen od povratka demokracije 1974., a pokrenula ga je smrt tinejdžera kojega je u subotu navečer u Ateni ubila policija u četvrti Exarchia.