Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Ministar unutarnjih poslova podnio ostavku

VIDEO: Neredi u Grčkoj nakon što je policija ubila dječaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nekolicini grčkih gradova izbili su neredi nakon što je policija u Ateni iz vatrenog oružja ubila jednog tinejdžera, a riječ je o najtežim izgredima u Grčkoj u posljednjih nekoliko godina.

Neredi su počeli sinoć, nedugo nakon što je policija u središnjoj atenskoj četvrti Exarchia pucala na tridesetak mladih ljudi koji su palili automobile, razbijali izloge i bacali molotovljeve koktele na policiju. Pritom je ubijen jedan 15-godišnjak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Uhićenje navijača - 1 Aktualna tema Kako biste vi nazvali uhićene pripadnike Boysa: Navijači? Naši dečki? Huligani? Pogledajte koji su rezultati glasanja

Prosvjedi zbog ubojstva brzo su se proširili na drugi grčki grad po veličini Solun i na druge gradove na sjeveru zemlje.

Zbog policijskog nasilja prosvjedovalo se i na otocima Kreti i Krfu, a ministar unutarnjih poslova Prokopis Pavlopoulos ponudio je ostavku.

Premijer Costas Karamanlis, čija je krhka vlada u posljednje vrijeme pogođena nizom skandala, odbacio je njegovu ostavku, rekla je vladina glasnogovornica.

Prema policijskoj izjavi, dvojica policajaca su uhićena i provodi se istraga o incidentu.

Policajci su rekli da je njihovo vozilo tijekom ophodnje napalo tridesetak mladih, bacajući kamenje i druge objekte. Kad su ih pokušali uhititi, ponovno su napadnuti, a jedan od policajaca ispalio je tri hica pri čemu je usmrćen dječak, navodi se u izjavi.

Riječ je o prvom policijskom ubojstvu maloljetnika od 1985. godine. Medicinski dužnosnici rekli su da je ubijeni dječak imao 15 godina.

'Ubojice u odorama', uzvikivale su stotine prosvjednika ispred policijskog sjedišta u Ateni, dok su u četvrti Exarchia brojni automobili zapaljeni, a izlozi razbijeni.

U toj su četvrti česti sukobi između policije i skupina samoproglašenih anarhista.

Skupina pod imenom Ujedinjena antikapitalistička ljevica sazvala je za ponedjeljak veliki prosvjed protiv policijskog nasilja.

Karamanlisova vlada desnog centra, koja u parlamentu ima tanku većinu od samo jednog zastupnika, suočava se posljednjih mjeseci s nizom prosvjeda studenata i sindikata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene