Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sportska tragedija

MASAKR 'Supruga su kastrirali i mučili, a njegove kolege natjerali da gledaju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O jednoj od najvećih tragedija u povijesti sporta na vidjelo izlaze novi, stravični detalji.

Udovice dvaju izraelskih sportaša otkrile su u novom dokumentarnom filmu 'Munich 1972& Beyond', kako su njihovi najmiliji prije nego što su ubijeni bili mučeni a jednog od njih Palestinci su i kastrirali dok su njegove kolege prisilili da sve gledaju.



Dizač utega Yossef Romano ubijen je u ranoj fazi masakra tog kobnog 5. rujna 1972. godine. Njegova supruga Ilana Romano kazala je za New York Times: 'Odsjekli su mu genitalije i onda su ga mučili. Možete li zamisliti drugih devet njegovih kolega koji su sjedili zavezani i gledali to.'

Njemačka policija 20 je godina nakon tragedije čuvala fotografije i tada ih je Ilana prvi put vidjela.

'Bilo je izuzetno bolno. Do tada sam se Yossefa sjećala kao mladog, nasmijanog čovjeka. U jednom trenutku pogleda na fotografiju, nestao je Yossef koji je bio moj suprug', kazala je Ilana.



Jedanaest članova izraelskog olimpijskog tima ubijeno je nakon što je osam militanata palestinske grupe Black September upalo u njihove sobe u olimpijskom selu. Yossef je ubijen kada je pokušao napasti otmičare. Kastriran je i ubijen, no ne zna se kojim redoslijedom. Još je jedan taoc ubijen zajedno s njim. Drugi su pretučeni, a mnogima su slomljene kosti, opisala je Ankie Spitzer, udovica trenera Andreja Spitzera.

ZEMLJA U KOJOJ TERORISTI IZVLAČE DEBLJI KRAJ Donosimo kako im to uspijeva

Devet izraelskih atletičara ubijeno je tijekom akcije spašavanja kada su ih otmičari premjestili na aerodrom. Ubijeno je i pet otmičara. Oni koji su preživjeli tvrdili su da nikoga nisu željeli ubiti nego mijenjati za druge Palestince u izraelskim zatvorima. Tijela ubijenih je identificirala rodbina u Muenchenu.

Kako se ne bi saznali detalji akcije i svega što se događalo, njemačka policija je tajila dokumente. Kada je gospođa Spitzer 1992. godine javno kazala kako niti 20 godina poslije ne može dobiti nikakve detalje o smrti svojeg supruga, javio joj se čovjek koji je kazao da ima 80 stranica dokumentacije vezano uz događanja na Olimpijadi. Tada su pritisnuli njemačku policiju koja im je dala fotografije koje su otkrile strahote koje su prošli njihovi muževi, piše Daily Mail.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene