Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predvidiva evolucija

Zaboravite na male zelene! Stručnjak tvrdi: 'Izvanzemaljci izgledaju kao ljudi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanzemaljci koji nalikuju na ljude, smatra profesor Morris, morali su se razviti na nekoj od planeta koja nalikuje Zemlji.

Obično ih na malim ili u današnje vrijeme velikim ekranima gledamo kao malena zelena bića s produženim udovima i ogromnim očima. Od E.T.-a do Dosjea X, izvanzemaljci intrigiraju naše umove desetljećima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Demografska praksa u Kini Nagrađuju parove koji stupaju u brak, ali: Mladenka mora ispuniti jedan uvjet Ilustracija Velika studija Globalno bogatstvo još će rasti: Lani su četiri države posebno omastile brk, no što je s nejednakošću?

No u svojoj najnovijoj knjizi, evolucijski biolog, Simon Conway Morris navodi niz argumenata zbog čega bi, ukoliko ih ikad sretnemo, izvanzemaljci mogli izgledati baš poput nas. Izvanzemaljci koji nalikuju na ljude, smatra profesor Morris, morali su se razviti na nekoj od planeta koja nalikuje Zemlji.

SNIMKE S MARSA OTKRILE NEVJEROJATNO 'Piramida jednaka Keopsovoj u Egiptu'

U svojoj knjizi, profesor sa sveučilišta u Camebridgeu, svoju teoriju temelji na principu konvergentne evolucije. Tvrdi da različite vrste samostalno razvijaju slične značajke. Kao sličnosti naveo je oko hobotnice i ljudsko oko, odnosno oko kamere te tvrdi kako se takve značajke ne razvijaju samo na Zemlji već i drugdje u svemiru.

'To je era biologije koja postaje sve popularnija, možda i prepopularna, prema kojoj evolucija postaje predvidiva i više nego ljudi očekuju', kazao je Morris za The Independent.

'Moja teorija nastoji uvjeriti ljude da je evolucijska konvergencija sveprisutna. Gdje god pogledate, možete je vidjeti', kazao je Morris koji u knjizi objašnjava kako kognitivna sofisticiranost, veliki mozak, inteligencija, umjeće izrade alata, sve je konvergentno.

Smatra da jednako kao i na Zemlji, na drugim planetima slične strukture, na kojima je moguć život, postoji mogućnost razvitka sličnih struktura i oblika. Također kaže kako postoji mogućnost da se biljne i životinjske vrste na drugim planetima razviju na jednak način kao što je slučaj na Zemlji.

Bivši UN-ov radnik tvrdi: Vidio sam izvanzemaljce, a ove su fotografije dokaz

'Dakako, ne tvrdim da bi na ostalim planetima koji nalikuju Zemlji, zavladala ljudska vrsta, no ako postoje uvjeti za razvoj sofisticirane biljke, onda će to sigurno biti cvijet. Također, ako neka vrsta ima sposobnost letenja, postoji samo jedan način na koji se to postiže. Isto je s plivanjem', rekao je.

Pozabavio se i pitanjem kako to da, ako postoji izvanzemaljska vrsta, nisu stupili u kontakt s ljudima na Zemlji. Kako je znanost uspjela dokazati postojanje na tisuće planeta koji nalikuju Zemlji, jedini mogući odgovor na to pitanje je da se skrivaju od nas, napomenuo je Morris te dodao da baš poput ostalih vrsta i oni su se, vrlo vjerojatno, razvili na način na koji su se razvili ljudi. Smatra kako izvanzemaljske vrste nisu malena i zelena bića već da nalikuju ljudima.

'Moje su pretpostavke tek početak otkrivanja ove velike misterije', kazao je te dodao kako je njegova knjiga namjenjena svim ljudima koji su zaboravili istraživati i pitati se pitanja poput zašto i kako.

'Uvijek kaže, pokaži mi nešto što se razvilo samo jednom, no uvijek postoji još nešto što se razvilo na isti ili barem sličan način', zaključuje Morris.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene