Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nobelovu nagradu za kemiju osvojili su švedski znanstvenik Tomas Lindahl, američki Paul Modrich i turski Aziz Sancar.


Švedski znanstvenik Tomas Lindahl, američki Paul Modrich i turski Aziz Sancar osvojili su Nobelovu nagradu za kemiju za radove na otkrivanju načina na koji stanice obnavljaju oštećeni DNK, objavila je srijedu švedska akademija znanosti.

Vezani članci David Beasley, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2020. Dodijeljena Nobelova nagrada za mir: "Ona je poziv na djelovanje. 270 milijuna ljudi na putu je prema izgladnjivanju" Slika nije dostupna OVO su najvažniji događaji u znanosti 2013. godine

Znanstvenici su otkrili i kako na molekularnoj razini stanica čuva genetske informacije.

"Njihov rad pruža temeljna znanja o tome kako živa stanica funkcionira i kako se, na primjer, koristi za razvoj novih metoda liječenja raka", objavila je Švedska kraljevska akademija znanosti u priopćenju kojim je dodijelila nagradu vrijednu osam milijuna švedskih kruna (6,5 milijuna kuna).

"Njihov rad osigurao nam je temeljno znanje o tome kako živa stanica funkcionira i, primjerice, kako se koristi za razvoj novih lijekova za borbu s rakom", ustvrdili su švedskoj akademiji.

Svakoga sada DNA molekule trpe štetu od UV zračenja i karcinogenih substanci, a pošto su izložene i spontanim promjenama staničnog genoma to ih čini nestabilnima.

Molekularni sustavi, međutim, stalno popravljaju oštećeni DNK kako bi osigurali da "se ljudski genetski materijal ne dizentegrira u potpuni kaos".

Nobel za fiziku dodijeljen japanskom i kanadskom znanstveniku

Lindahl, koji je rođen 1938. i ravnatelj je Instituta Francisa Cricka, otkrio je da DNK nije stabilna kao što se mislilo u sedamdesetim godinama, što ga je pak dovelo i do otkrića da postoji molekularni mehanizam koji popravlja njezina oštećenja.

Modrich, profesor biokemije na medicinskom fakultetu u Durhamu rođen 1946., demonstrirao je kako stanica ispravlja greške kad se DNK replicira tijekom podjele stanica, a Sancar, također profesor biokemije u Americi, mapirao je mehanizam kojim se stanice koriste na popravljanju oštećenja nanesenih UV zračenjem.

Nagrada za kemiju treća je ovogodišnja Nobelova nagrada. Japanski znanstvenik Takaaki Kajita i njegov kanadski kolega Arthur McDonald dobili su je u utorak za fiziku za otkriće neutrinskih oscilacija, a nagradu za medicinu, objavljena u ponedjeljak, pripala je Williamu Campbellu, Satoshiju Omuri i Youyou Tuu za njihove radove na liječenju malarije i endemskih tropskih bolesti koje uzrokuju paraziti.

U četvrtak će biti objavljen dobitnik Nobela za književnost, u petak za mir, a u ponedjeljak za eknomiju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook