Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBJAVIO ŠVEDSKI INSTITUT

Dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku: Ove godine dijelit će je troje znanstvenika

Objava dobitnika Nobelove nagrade za fiziku (Foto: screenshot AP)
Objava dobitnika Nobelove nagrade za fiziku (Foto: screenshot AP) Foto: screenshot AP
Arthur Ashkin, Gerard Mourou i Donna Strickland bave se laserskom fizikom.

Nobelovu nagradu za fiziku ove je godine osvojilo troje znanstvenika koji se bave laserskom fizikom, objavio je Kraljevski institut u Stockholmu. Devet milijuna švedskih kruna (oko 770 tisuća dolara) podijelit će tako Arthur Ashkin, Gerard Mourou i Donna Strickland.

Pročitajte i ovo Dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu (Foto: AFP) Podijelit će 6 milijuna kuna Nobela za medicinu dobila trojica znanstvenika: Nagrađeni za istraživanje koje omogućuje borbu protiv raka i anemije Slika nije dostupna Richard Thaler Nobelova nagrada za pionira bihevioralne ekonomije

Dr. Ashkin razvio je lasersku tehniku opisanu kao optička pinceta, koja se koristi za proučavanje bioloških sustava. Dr. Mourou i Strickland razvili su način stvaranja laserskih impulsa visokih intenziteta i kratkog trajanja, prenosi BBC.

Podsjetimo, jučer su Nobela za medicinu dobili američki imunolog James P. Allison i njegov japanski kolega Tasuku Honjo, i to za postignuća ostvarena u liječenju raka, točnije jer su ustanovili kako onesposobiti kočnice imunosnog sustava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene