Gazprom, Rusija
Gazprom, Rusija Foto: YURI KADOBNOV / AFP

Njemačke elektroenergetske kompanije RWE i Uniper potvrdile su da su prvi put platile ruski plin prema uredbi Moskve koja predviđa plaćanje u rubljima preko posredničke banke u Rusiji.


Prema ruskoj uredbi s kraja ožujka, kupci iz "neprijateljskih zemalja" moraju u Gazprombanci otvoriti račun na koji doznačuju novac u ugovorenoj valuti, većinom eurima i dolarima. Banka ih potom prodaje na dražbi na burzi i rublje doznačuje na račun dobavljača Gazproma.

Moskva "neprijateljskim" zemljama smatra članice EU-a, SAD, Švicarsku i ostale koje su Rusiji, zbog njezine invazije na Ukrajinu, uvele sankcije, isključivši velike ruske banke iz globalnog financijskog sustava.

Uredba je podijelila zemlje EU-a. Tako su Poljska, Bugarska i Finska odbile plaćati ruski plin prema novim pravilima i Gazprom im je u svibnju obustavio isporuke. Ovog tjedna ruska kompanija najavila je da više neće plinom opskrbljivati ni nizozemsku GasTerru ni danski Oersted.

Rat u Ukrajini Nakon eksplozije se otrovni oblak nadvio nad gradom, vlasti upozoravaju ljude da ne izlaze iz atomskih skloništa

Benzinska postaja - 4 Restrikcije na benzinskim pumpama: "Samo s našim tablicama možete točiti gorivo po sniženim cijenama"

Njemačka je veliki uvoznik ruskog plina koji je prošle godine činio više od polovine njezinog uvoza tog energenta, a značajan dio naručivali su upravo Uniper i RWE.

Dvije kompanije već su najavile da će otvoriti račune u Gazprombanci, u skladu s važećim sankcijama Rusiji, kako bi se osigurale kontinuiranu opskrbu Njemačke plinom.

"Kao i druge njemačke i europske kompanije, i Uniper je promijenio metodu plaćanja plina isporučenog iz Rusije. Uniper plaća u eurima, u skladu s novim mehanizmom plaćanja", napisala je kompanija u utorak u izjavi dostavljenoj elektronskoj poštom.

"Prva uplata provedena je krajem svibnja. Uniper zato postupa u skladu sa sankcijama i može i dalje jamčiti pravodobno poštivanje ugovora", dodali su.

Plaćanje je obavljeno u koordinaciji s njemačkom vladom i u skladu sa smjernicama EU-a, istaknuli su.

Kompanija je u svibnju najavila da će prvu uplatu prema novom modelu provesti u krajem mjeseca, ali nije navela datum.

I glasnogovornica RWE-a potvrdila je u utorak da su doznačili eure na račun u Rusiji, otvoren radi plaćanja plina prema novom modelu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju