Talijanski energetski div Eni
Talijanski energetski div Eni Foto: Afp

Talijanski energetski div Eni objavio je da će otvoriti račune u eurima i rubljima u banci Gazprom, kako bi mogli platiti isporuke ruskog plina.


Talijanski energetski div Eni objavio je u utorak kako otvaraju račune u eurima i rubljima u banci Gazprom, kako bi bili u mogućnosti isplatiti pošiljke ruskog plina. Ovim su potezom izravno pogodovali zahtjevima Moskve. Isprva nije bilo jasno ide li ovaj potez suprotno svrsi sankcija Europske Unije.

Iz Enija su poručili da ovaj potez "nije nekompatibilan" s EU sankcijama. U pomno konstruiranoj poruci, rekli su da je ovo "potez predostrožnosti" jer "rokovi za plaćanje istječu u idućih nekoliko dana", kako prenosi Insider Paper

Finski predsjednik Sauli Niinistö Vojni analitičar o ulasku Finske i Švedske u NATO savez: "Prijetnje koje stižu razlog su zašto su se nordijske zemlje odlučile ostaviti neutralnosti"

Moskva je inzistirala na tome da klijenti iz "neprijateljskih zemalja", što uključuje članice Europske unije, plaćaju plin u rubljima, kako bi pokušala zaobići financijske sankcije zapadnih zemalja.

Europska komisija upozorava

S druge strane, Europska komisija je objavila da otvaranje računa u rubljima, kako bi se podmirili dugovi ruskim bankama, označava kršenje uvjeta EU sankcija prema Rusiji, kako prenosi BBC.

Olaf Scholz Njemački kancelar otkrio pod kojim uvjetom bi se mogle ukinuti sankcije Rusiji: "Putin se jako precijenio"

Članice Europske unije su zatražile pojašnjenje od Komisije o tome kako nastaviti kupovati ruske energente, budući da je Moskva zaprijetila zaustaviti opskrbu svima koji ne plaćaju u rubljima. 

Kompanije mogu nastaviti kupovati ruske energente i istovremeno poštivati uvjete EU sankcija tako da koriste valutu dogovorenu u postojećim ugovorima (većina ugovora Europske unije koristi eure ili dolare) i da proglase transakciju dovršenom kada bude isplaćena - a ne kada se konvertira u rublje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju