Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Sumorna europska stvarnost

Talijanski naftni div zbog ruskog plina povukao potez koji se Europi neće svidjeti: "Rokovi za plaćanje istječu idućih dana"

Talijanski energetski div Eni
Talijanski energetski div Eni Foto: Afp
Talijanski energetski div Eni objavio je da će otvoriti račune u eurima i rubljima u banci Gazprom, kako bi mogli platiti isporuke ruskog plina.

Talijanski energetski div Eni objavio je u utorak kako otvaraju račune u eurima i rubljima u banci Gazprom, kako bi bili u mogućnosti isplatiti pošiljke ruskog plina. Ovim su potezom izravno pogodovali zahtjevima Moskve. Isprva nije bilo jasno ide li ovaj potez suprotno svrsi sankcija Europske Unije.

Iz Enija su poručili da ovaj potez "nije nekompatibilan" s EU sankcijama. U pomno konstruiranoj poruci, rekli su da je ovo "potez predostrožnosti" jer "rokovi za plaćanje istječu u idućih nekoliko dana", kako prenosi Insider Paper

Pročitajte i ovo Finski predsjednik Sauli Niinistö VELIKI KORAK Vojni analitičar o ulasku Finske i Švedske u NATO savez: "Prijetnje koje stižu razlog su zašto su se nordijske zemlje odlučile ostaviti neutralnosti"

Moskva je inzistirala na tome da klijenti iz "neprijateljskih zemalja", što uključuje članice Europske unije, plaćaju plin u rubljima, kako bi pokušala zaobići financijske sankcije zapadnih zemalja.

Europska komisija upozorava

S druge strane, Europska komisija je objavila da otvaranje računa u rubljima, kako bi se podmirili dugovi ruskim bankama, označava kršenje uvjeta EU sankcija prema Rusiji, kako prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NE OKLIJEVA Njemački kancelar otkrio pod kojim uvjetom bi se mogle ukinuti sankcije Rusiji: "Putin se jako precijenio"

Članice Europske unije su zatražile pojašnjenje od Komisije o tome kako nastaviti kupovati ruske energente, budući da je Moskva zaprijetila zaustaviti opskrbu svima koji ne plaćaju u rubljima. 

Kompanije mogu nastaviti kupovati ruske energente i istovremeno poštivati uvjete EU sankcija tako da koriste valutu dogovorenu u postojećim ugovorima (većina ugovora Europske unije koristi eure ili dolare) i da proglase transakciju dovršenom kada bude isplaćena - a ne kada se konvertira u rublje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene