Obavijesti Video Pretražite Navigacija
98. dan rata

Nakon eksplozije se otrovni oblak nadvio nad gradom, vlasti upozoravaju ljude da ne izlaze iz atomskih skloništa

Srijeda je 98. dan rata u Ukrajini. Danska ostaje bez ruskog plina, Gazprom je potvrdio potpuni prekid isporuke od srijede zbog neplaćanja u rubljima. Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova izjavila je da će početi procesuirati 80 osumnjičenih ratnih zločinaca.

  

  • Gazprom je potvrdio da je obustavio isporuku plina Danskoj.
  • Aleksej Žuravljev, član ruskog parlamenta, rekao je kako bi Rusija mogla uništiti istočnu i zapadnu obalu SAD-a sa samo četiri projektila.
  • Ruske snage sada kontroliraju oko 70 posto Sjeverodonecka, s tim da se još uvijek vode teške borbe, rekao je regionalni guverner Serhij Hajdaj.
  • Kontejner s kemikalijama dignut je u zrak u kemijskoj tvornici Azot, rekao je veleposlanik Luhanske Narodne Republike Rodion Mirošnik.
  • Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova izjavila je da će početi procesuirati 80 osumnjičenih ratnih zločinaca.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:30 Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu na kongresu Europske pučke stranke da EPP treba biti vodeća politička snaga u osudi i sankcioniraju Rusije te da Ukrajina zaslužuje kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji.

14:47 Stanovnicima Severodonjecka u Lugansku rečeno je da ostanu u atomskim skloništima nakon što je udar na kemijsku tvornicu stvorio otrovni oblak.

14:40 Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo je nove podatke u ruskim vojnim gubicima od početka invazije na Ukrajinu. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, u ratu je poginulo 30 700 ruskih vojnika.

14:30 Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres, rekao je da se nada ublažavanju krize s hranom koju je uzrokovao rat u Ukrajini.

14:23 Kremlj je u srijedu upozorio da će sankcije Europske unije na rusku naftu pogoditi globalno energetsko tržište i dodao da Moskva može preusmjeriti izvoz da ograniči vlastite gubitke.

14:20 Britansko Ministarstvo obrane objavilo je ažuriranu ratnu kartu s podacima o tijeku ruske invazije na Ukrajinu.

13:00 Rusija je završila s testiranjem hipersonične krstareće rakete Cirkon, koju će, kako navode, rasporediti na novu fregatu svoje Sjeverne flote. Aleksander Moisejev, zapovjednik Sjeverne flote, najavio je da će fregata Admiral Golovko postati prva koja će biti stalno naoružana Cirkonom.

12:56 Ruski Gazprom nastavit će opskrbljivati plinom Bosnu i Hercegovinu, izuzetu iz kategorizacije "neprijateljskih država" koje je Kremlj obvezao plaćati ovaj energent u rubljima, potvrdili su u srijedu iz tvrtke Energoinvest koja je uvoznik prirodnog plina za područje Federacije BiH. U BiH svaki entitet ugovara isporuke plina za sebe, a iz Energoinvesta su potvrdili kako su sa Gazpromom upravo potpisali aneks postojećeg ugovora o nastavku opskrbe do kraja godine.

"To podrazumijeva da će se cijena za isporučeni plin korigirati kao i do sada kvartalno, isključivo na bazi devetomjesečne promjene cijena naftnih derivata", stoji u obavijesti medijima iz sarajevske tvrtke. Prema procjenama nekih stručnjaka, BiH mora računati da će plin uskoro plaćati skuplje za najmanje 15 posto.

"Sad se već zna kakva će biti cijena za treći kvartal a meni je nejasno zašto to iz Energoinvesta jasno ne kažu", kazao je lokalnim medijima Almir Bećarević, bivši direktor tvrtke BH gas koja je glavni distributer plina na teritoriju Federacije.

12:55 Sjedinjene Američke Države spremne su prijevoznicima i osiguravateljima spreman izdati pismene dozvole kako bi olakšao izvoz ruskih žitarica i gnojiva, izjavila je u utorak američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield.

12:50 Njemačka će Ukrajini isporučiti moderne protuzračne sustave kao i specijalne radare za otkrivanje neprijateljskog topništva, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu u Bundestagu. "Isporukom sustava Iris-T njemačka Ukrajini isporučuje najmoderniji sustav kojim raspolaže. Pomoću ovog sustava je moguće obraniti cijeli jedan veliki grad od zračnih napada", rekao je Scholz obraćajući se Bundestagu.

On je naglasio kako se isporuka ovog protuzračnog sustava, koji se proizvodi u Njemačkoj, obavlja "uz punu koordinaciju" s partnerima, posebice SAD-om. Scholz je najavio kako će Njemačka, "shodno svojim tehničkim mogućnostima", podržati i isporuku raketnih sustava, što je najavio Washington. Njemački kancelar je branio politiku svoje vlade prema Ukrajini i odbacio optužbe oporbe da je neodlučan kada je u pitanju vojna pomoć toj zemlji.

"Do sada smo isporučili protuoklopne i protuzračne sustave, kao i milijune komada streljiva", rekao je Scholz. On je istaknuo kako je njemačka vlada posljednjih tjedana donijela i odluku o isporuci oklopnih vozila Gepard i oklopnih pokretnih haubica.

"Dojam da njemačka vlada ne čini ništa i da oklijeva je potpuno pogrešan", odgovorio je Scholz na optužbe oporbe, prije svega demokršćanske Unije CDU/CSU.

12:45 Papa Franjo pozvao je u srijedu vlasti da ukinu blokadu izvoza pšenice iz Ukrajine, poručivši da je se ne smije koristiti kao "ratno oružje". Milijuni ljudi u svijetu, osobito u najsiromašnijim zemljama, ovise o pšenici iz Ukrajine, rekao je Papa na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra u Vatikanu, pozivajući na ukidanje blokade.

UN, koji upozorava da se globalna prehrambena kriza pogoršava, pokušava dogovoriti ukidanje blokade izvoza ukrajinskih žitarica, a zapadni čelnici okrivljuju Rusiju da svijet ucjenjuje hranom.

"Blokiranje izvoza pšenice iz Ukrajine jako zabrinjava jer o njoj ovise životi milijuna ljudi, osobito u siromašnijim zemljama", rekao je Papa.

12:35 Rusija je objavila da će američka odluka o isporuci naprednih raketnih sustava i streljiva Ukrajini povećati rizik od izravne konfrontacije Moskve i NATO-a, prenosi BBC u srijedu. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti da Moskva "izuzetno negativno" gleda na paket američke vojne pomoći koji će uključivati topnički raketni sustav visoke mobilnosti M142 (HIMARS).

Oružje, koje je Ukrajina dugo tražila, namijenjeno je da joj pomogne da preciznije udari neprijateljske snage s veće udaljenosti.

9:55 Zastrašujući prizor zabilježen je u Donbasu: snimke s ukrajinskih obrambenih položaja u blizini tvornice Azot u Sjeverodonecku prikazuju oblak koji se nadvija nad vojnicima nakon što je eksplodiralo skladište kiseline u tvornici. Serhij Hajdaj, regionalni guverner Luhanska, rekao je da ruske trupe sada kontroliraju 70 posto grada, navodi Daily Mail.

9:24 Gazprom je potpunosti obustavio isporuku plina Danskoj zbog neplaćanja u rubljima, potvrđeno je u srijedu. Putin je dekret o obvezi plaćanja u njihovoj valuti donio 31. ožujka, a navode i da su im Danci ostali dužni za plin isporučen u travnju. Danska je u 2021. godini dvije trećine plina uvezla preko Gazproma.   

8:50 Ukrajinske bolnice pod strašnim su pritiskom, stotine ozlijeđenih prevoze se vlakovima zapadno od ratnih zona. Prema navodima AP-a, bolnice su preopterećene, sve se teže nose sa stalnim priljevom teško ozlijeđenih.

8:45 Načelnik regionalne vojne uprave Luhanska Serhij Hajdaj rekao je u srijedu da  ruske trupe jurišaju na Sjeverodoneck, kao i da su konsolidirale svoje snage u centru grada. Prema njegovim riječima, Rusi sada kontroliraju veći dio grada.

8:40 Ukrajinski parlament priopćio je kako su od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijena 32 novinara. 

8:35 Američki predsjednik Joe Biden za New York Times je izjavio da trenutačno ne vidi nikakve naznake da Rusija namjerava upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini.

8:30 Britansko Ministarstvo obrane objavilo je novo izvješće o stanju u Ukrajini. Navode kako su ruske kopnene operacije fokusirane na manji dio regije Luhansk. Intenziviraju se borbe na ulicama Sjeverodonecka. Vode se raketni napadi na infrastrukturne ciljeve diljem Ukrajine.

7:35 "Europske zemlje pristale su značajno ograničiti uvoz nafte iz Rusije. Zahvalan sam svima koji su radili na postizanju ovog sporazuma", objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na društvenim mrežama, uz napomenu kako je dogovoren šesti krug sankcija, a na snagu će stupiti kroz neko vrijeme.

7:25 Ruske nuklearne snage održavaju vježbe u pokrajini Ivanovo, sjeveroistočno od Moskve, objavila je u srijedu novinska agencija Interfax pozivajući se na rusko Ministarstvo obrane. Oko 1000 vojnika vježba u intenzivnim manevrima koristeći više od 100 vozila, uključujući lansere interkontinentalnih balističkih projektila Yars, navodi Ministarstvo.

7:15 Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će Sjedinjene Države dati Ukrajini naprednije raketne sustave i streljivo kako bi "preciznije gađali ključne ciljeve na bojnom polju".

Biden je rekao: "Brzo smo krenuli u slanje Ukrajini znatne količine oružja i strjeljiva kako bi se mogla boriti na bojnom polju i biti u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom."
Visoki dužnosnik Bidenove administracije izjavio je tijekom dana kako će Sjedinjene Države Ukrajini dati visoko pokretni topnički raketni sustav M142 (HIMARS) kako poboljšali sposobnosti Kijeva na bojnom polju dok se bori protiv ruskih osvajača.

"Te sustave Ukrajinci će koristiti za odbijanje ruskog napredovanja na ukrajinskom teritoriju, ali neće se koristiti na ciljevima na ruskom teritoriju", rekao je dužnosnik novinarima.

Što se u Ukrajini događalo tijekom jučerašnjeg dana, možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene