Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roditelji ne bi smjeli pušiti e-cigaretu u prisutnosti djece jer one osim nikotina sadrže i druge supstancije koje mogu škoditi djetetovu zdravlju.


Njemačka Udruga liječnika specijaliziranih za zdravlje djece i adolescenata (BVKJ) upozorava da acetaldehid i akrolein, dvije bezbojne, lako hlapljive tekućine oštra mirisa iritiraju nježnu dječju kožu i sluznicu te oštećuju trepetljike, odnosno organele u prekariotskim stanicama dišnih puteva.

Vezani članci E-cigarete, ilustracija (Foto: Getty) U SAD-u sve više plućnih bolesti povezanih s e-cigaretama, obolijevaju uglavnom tinejdžeri i mladi Iz Nove Gradiške na svjetsko tržište (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nova Gradiška je za ovaj biznis metropola: "Najvažnije je imati kvalitetne radnike, zato im nudimo europske uvjete"

E-cigarete proizvode paru koja sadrži sićušne tekuće čestice koje mogu prodrijeti vrlo duboko u dječje dišne puteve i ondje se nataložiti, a učinak na njihovo zdravlje je sporan, kažu liječnici BVKJ-a.

E-cigarete se sastoje od tri dijela, baterije koja se može puniti, raspršivača koji stvara toplinu i isparava e-tekućinu te komore koja se puni tekućinom sa željenom količinom nikotina.

Na tržištu u ponudi postoje tekućine do 36 miligrama nikotina po mililitru, no ima ih i bez nikotina.

Usto e-cigareta sadrži organski sastojak propilen glikol ili biljni glicerol koji pospješuju stvaranje pare.

Europska komisija krajem prošle godine objavila je prijedlog za reviziju Direktive o duhanskim proizvodima, nastojeći ograničiti količinu nikotina na najviše četiri miligrama po mililitru "e-tekućine", a pakiranja "e-tekućine" trebala bi se prodavati u jedinicama od pola mililitra.

Trenutačno se e-tekućina prodaje uglavnom u pakiranju od 10 mililitara, dok se količina nikotina u njima kreće od 0 do 36 miligrama po mililitru.

E-cigarete su manje štetne od cigareta, ali nisu u potpunosti bezopasne ni za odrasle. (Hina)