Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Viši pokrajinski sud u Duesseldorfu osudio je u četvrtak pripadnike jedne islamske terorističke skupine na visoke zatvorske kazne zbog planiranja terorističkih napada diljem Njemačke.


'Sud je uvjeren da su osuđeni planirali terorističke napade velikih razmjera i da su računali s mnogobrojnim ljudskim žrtvama', stoji u priopćenju prvog senata Višeg pokrajinskog suda u Duesseldorfu. Sud pripadnicima tzv. 'Sauerlandske skupine' predbacuje pripremanje terorističkih napada na ciljeve u Njemačkoj 'dosad neviđenih razmjera', udruživanje u terorističku skupinu te gradnju eksplozivnih naprava. Vođa skupine Fritz Gelowicz i Daniel Schneider, obojica njemački konvertiti na islam, osuđeni su na dvanaest godina zatvora, trećeoptuženi Adem Yilmaz osuđen je na jedanaestogodišnju, a četverooptuženi Atila Selek na petogodišnju zatvorsku kaznu.

Vezani članci Boro Nogalo Boro Nogalo nezakonito je smijenjen s dužnosti ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, potvrdio i Županijski sud: ''Ovo je moja velika ljudska, moralna satisfakcija'' Povorka ponosa Napadi na sudionike Povorke ponosa: Udarali ih šakama u glavu, pljuvali u lice, palili zastave...

Ova skupina uhićena je 2007. prilikom sastavljanja eksplozivnih naprava. Tijekom suđenja je utvrđeno da su ovim napravama namjeravali izvršiti terorističke napade na ciljeve u Njemačkoj povezane s američkim vojnicima koji su stacionirani u ovoj zemlji. 'U glavama optuženih je živjela ideja novog 11. rujna', rekao je predsjednik sudskog vijeća Ottmar Breidling. Optuženi su pripadnici, u Pakistanu stacionirane, terorističke skupine Islamska džihad unija (IJU). Gotovo svi optuženi, s izuzetkom Fritza Gelowicza, odustali su od ulaganja žalbe na presudu. (Hina)