Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže pomoć od građana

Njemačka intenzivno traga za trojicom terorista: Zbog sumnje zatvorili željeznički promet

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Njemačka je pojačala potragu za trojicom nikad uhićenih terorista RAF-a. Zbog sumnje da je viđen jedan od njih, u subotu je bio blokiran željeznički promet u Wuppertalu.

Njemačke vlasti intenzivirale su potragu za troje nikad uhićenih terorista Frakcije Crvene brigade (RAF), a u subotu je zbog potrage za jednim od terorista blokiran željeznički promet u Wuppertalu na zapadu Njemačke.

"Sumnja da se na kolodvoru u Wuppertalu nalazio odbjegli terorist Ernst-Volker Staub se nije potvrdila", priopćila je policija u ovom gradu.

Pročitajte i ovo Julija Navaljnaja MISTERIOZNA SMRT VIDEO Oglasila se udovica Navaljnog, tvrdi da zna kako je ubijen njezin suprug: "Zato skrivaju njegovo tijelo"

Njemačke vlasti su posljednjih dana intenzivirale potragu za preostalo troje terorista RAF-a Staubom te Danielom Kletteom i Burkhardom Garwegom te su preko popularne TV emisije javnog servisa ZDF zamolili građane za pomoć, nakon čega su pristigle stotine dojava o mogućem prebivalištu trojke koju su njemački mediji zbog poodmakle dobi nazvali "RAF umirovljenici".

Staubu, Klette i Garwegu se pripisuje nekoliko oružanih pljački na transportere novca i supermarkete koji su se dogodili nakon što je RAF 1998. proglasio raspuštanje i prekid aktivnosti. Klette se također sumnjiči i za sudjelovanje u napadu na tadašnju zgradu Veleposlanstva SAD-a 1991. u Bonnu.

Teroristička trojka pripada tzv. trećoj generaciji RAF-a, koja se smatra odgovornom za nekoliko ubojstva, između ostalog i direktora Deutsche Bank Alfreda Herrhausena.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Zemunu Izlazio iz dvorišta Uznemirujuća snimka brutalnog ubojstva u Zemunu: Ubojica s medicinskom maskom prišao muškarcu i upucao ga

RAF je proizišao iz ljevičarskih studentskih pokreta s kraja šezdesetih, a među najpoznatije pripadnike spadaju Andreas Baader i Ulrike Mainhoff. RAF se tereti za brojne napade uperene protiv američkih ustanova i simbola kapitalističkog sustava u Njemačkoj, u kojima je poginulo najmanje 30 osoba, a tijesno su surađivali i s ostalim terorističkim organizacijama poput palestinskog PLO-a.

Razdoblje aktivnosti RAF-a te posebice tzv. Njemačka jesen 1977., kada je izvršen velik broj napada, ubrajaju se u najdramatičnije djelove njemačke poslijeratne povijesti.

Posljednjih godina je intenzivirana potraga za odbjeglim pripadnicima RAF-a između ostalog i zbog napredaka u forenzici koji su omogućili bolje povezivanje uzoraka DNK s mjesta brojnih zločina s konkretnim osobama.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene