Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka i UN za kompromis oko imena Makedonije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački predsjednik Horst Koehler podupro je u četvrtak u Skoplju napore Makedonije za ulaskom u NATO savez i Europsku uniju i pozvao Grčku da sa susjednom zemljom postigne kompromis u sporu oko imena.

Članica NATO-a, koji svoje odluke donosi jednoglasno, Grčka je na summitu u Bukureštu prošlog mjeseca blokirala pozivnicu za članstvo Makedoniji optužujući je za teritorijalne pretenzije jer se koristi imenom jedne grčke pokrajine.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Zbunilo ga pitanje Procurila snimka: Poslušajte kako Vučić od novinarke naručuje koje pitanje želi čuti Slika nije dostupna Grčka pozvala Makedoniju na kompromis oko imena

"Predsjedniku Crvenkovskom još jednom sam naglasio da je Njemačka ozbiljna u potpori da se pitanje imena riješi što prije", rekao je Koehler za službenog posjeta Skoplju, a nakon razgovora s domaćinom Brankom Crvenkovskim.

U četvrtak u Skoplje treba doputovati i izaslanik Ujedinjenih naroda Matthew Nimetz sa zadaćom posredovanja u pregovorima, te će nakon Skoplja otputovati u petak u Atenu.

Njemačka žali što Makedonija nije dobila pozivnicu za NATO, rekao je Koehler i pozvao Atenu da pokaže spremnost za kompromis.

Predsjednik Crvenkovski rekao je pak da da je "Makedonija i uz privremene izbore (1. lipnja) spremna sudjelovati u pregovorima sa Grčkom u pronalaženju kompromisnog rješenja oko imena, ali nije spremna prihvatiti ničiji diktat".

Neuspjeh na summitu NATO-u pogoršao je političku krizu u Makedoniji što je pridonijelo raspisivanju prijevremenih izbora.

Makedonija je u Ujedinjene narode primljena 1993. pod privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene