Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska će primiti oko 9100 ljudi, a Njemačka 12.100, što odgovara onome što je želio Bruxelles.


Njemačka i Francuska odlučile su da će primiti trećinu od 60.000 izbjeglica i tražitelja azila koje će Europska unija raspodjeliti u iduće dvije godine kako bi pomogla Italiji i Grčkoj, objavili su u četvrtak Pariz i Berlin.

Vezani članci Novac iz EU: Komu ide koliko? - 6 Čak 1165 stranica Nacionalnog plana odlazi u Bruxelles: Istražili smo u što će Vlada ulagati Slika nije dostupna 'Ne budite kukavice. Ne skrivajte se iza granica': Prema Europi krenuo novi val migranata

Francuska će primiti oko 9100 ljudi, a Njemačka 12.100, što odgovara onome što je želio Bruxelles. Riječ je uglavnom o sirijskim i eritrejskim izbjeglicama.

"Nekoliko" drugih država članica odlučit će "idućih dana" koliko će primiti ljudi, kazali su francuski i njemački ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve i Thomas de Maiziere, nakon neformalnog sastanka sa svojim europskim kolegama u Luxembourgu.

Češka je izrazila spremnost da primi 1500 migranata do 2017., objavila je češka vlada.

Tomas Prouza, državni tajnik za EU poslove, objavio je na Twitteru da će Češka primiti 1100 migranata koji se nalaze u Grčkoj i Italiji te još 400 iz izbjegličkih kampova izvan EU-a.

Broj sirijskih izbjeglica premašio četiri milijuna

Čelnici EU-a dogovorili su na summitu potkraj lipnja da će EU u iduće dvije godine po državama članicama, na dobrovoljnoj osnovi, preseliti 40 tisuća izbjeglica koje se nalaze u Italiji i Grčkoj te još 20 tisuća ljudi, koji se trenutačno nalaze izvan EU-a, a imaju pravo na međunarodnu zaštitu.

Europska komisija predložila je u svibnju njihovu redistribuciju na temelju nekoliko kriterija te da kvote do kojih se dođe uz pomoć tih kriterija budu obvezujuće, ali to na summitu nije prihvaćeno. Hrvatska bi po prijedlogu Komisije trebala primiti 747 sirijskih i eritrejskih izbjeglica, koji se sada nalaze u Italiji i Grčkoj te još 315 ljudi koji su sada izvan EU-a, a imaju pravo na međunarodnu zaštitu.

Raspodjela izbjeglica dovršena je u četvrtak i brojka od 20.000 čak je premašena, rekli su Cazeneuve i De Maiziere.

Kad je riječ o tražiteljima azila, blokade i dalje postoje. Španjolska i Austrija nisu se u četvrtak poslijepodne željele izjasniti, kazali su europski izvori.

"Nekoliko država ima problema s tim konceptom, strahuju od učinka privlačenja", rekao je De Maiziere, podsjećajući da dogovor mora biti postignut do kraja srpnja.

U prvih šest mjeseci ove godine u Europsku uniju stiglo je ukupno 137 tisuća migranata, od čega 78 tisuća u Grčku i 67 tisuća u Italiju. Broj sirijskih izbjeglica u okolnim državama premašio je 4 milijuna, a većina ih se nalazi u Turskoj (1,8 milijuna) i Libanonu (1,7 milijuna), po UNHCR-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook