Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misija EU-a

Njemačka fregata oborila dronove hutista: "Ovo je jedna od najopasnijih misija u posljednjih nekoliko desetljeća"

Njemačka fregata Hessen oborila dva drona hutista
Njemačka fregata Hessen oborila dva drona hutista Foto: Afp
Fregata njemačke vojne mornarice oborila je dva drona jemenskih hutista

Njemačka fregata "Hessen" koja sudjeluje u misiji Europske unije "Aspides" ispred obala Jemena, spriječila je prošle noći napad hutista dronovima, priopćila je Njemačka ratna mornarica u srijedu.

"Obrambene mjere su izvršene s uspjehom i pritom nije došlo do ozljede članova posade niti oštećenja broda", priopćio je stožer Bundswehra zadužen za misiju u Crvenom moru. Kako nadalje stoji u priopćenju, oborena su dva drona upućena s kopna.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na križanju Šubićeve i Zvonimirove Očevid u tijeku Sudar moćne električne jurilice u centru Zagreba: Jedna osoba prevezena na Traumatologiju

Radi se o prvom borbenom djelovanju fregate "Hessen", koja se od prošlog petka nalazi u vodama ispred Jemena, a istog dana je Bundestag i odobrio ovu misiju.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius je rekao kako Njemačka doprinosi stabilizaciji regije i osiguranju pomorskog puta kroz Crveno more prema Sueskom kanalu, jednim od najvažnijih pomorskih puteva na svijetu.

"Ova misija je jedna od najopasnijih misija za njemačku ratnu mornaricu posljednjih desetljeća", rekao je Pistorius.

Za razliku od mornarice SAD-a i Velike Britanije, koje napadaju i ciljeve na kopnu, fregata "Hessen" djeluje isključivo obrambeno. Ovo plovilo je i konstruirano s ciljem pratnje i zaštite ostalih plovila.

Pripadnici pobunjeničke skupine hutista od početka novog sukoba napadaju brodove koji prolaze ispred obala Jemena za koje smatraju da prevoze robu namijenjenu Izraelu.

Pročitajte i ovo Iskopavanje lopatom, ilustracija Stravično otkriće Razriješen misterij nestalog imućnog 58-godišnjaka: Ubojica pronađen kako kopa?

Ova oružana islamistička politička skupina, koja uživa iransku potporu, ima sve veću ulogu u sukobu na Bliskom istoku. Tvrdi da svojim akcijama želi poduprijeti Palestince u ratu u Gazi.

Njihove akcije povećale su rizik širenja sukoba u regiji pošto prijete pomorskim putovima kojima se isporučuje većina svjetske nafte.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene