Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno u Saboru

Grbin najavio nastavak prosvjeda, žestoko se sukobili Jandroković i Pejović: "Vi ste izdajica hrvatskog naroda"

Aktualno Galerija Sabor Sabor Foto: Damjan Tadic/Cropix Sjednica Sabora - 1 Sjednica Sabora - 1 Foto: Damjan Tadić/Cropix Sjednica Sabora - 2 Sjednica Sabora - 2 Foto: Damjan Tadić/Cropix Sjednica Sabora - 3 Sjednica Sabora - 3 Foto: Damjan Tadić/Cropix +3 Sjednica Sabora - 4 Galerija 1/8 >>
U Saboru se glasalo o prijedlogu oporbe da se to tijelo raspusti i raspišu novi izbori. Podržalo ga je tek 59 zastupnika.

Parlamentarna većina u Saboru je preglasala oporbu te tako potopila njezin zahtjev za raspuštanje Sabora i hitno raspisivanje izbora.

Za SDP-ov prijedlog glasalo je 59 zastupnika, a njih 78 bilo je protiv. Da bi prijedlog bio usvojen, trebao je dobiti najmanje 76 ruku.

Prijedlog za raspuštanje Sabora u proceduru je uputio Klub zastupnika SDP-a još u prosincu 2023. dok je aktualna bila afera Mreža. Tada su Vladu Andreja Plenkovića napustili ministar gospodarstva Davor Filipović i njegov savjetnik Jurica Lovrinčević.

"Gospodo iz HDZ-a, vi ste najobičnije kukavice. Da niste, raspustili biste Sabor. Vašeg je lopovluka dosta i s ovog mjesta najavljujem da će se prosvjedi nastaviti. I to 23. ožujka. Ali ne samo u Zagrebu nego i u cijeloj zemlji. Građanima je dosta korupcije", poručio je Grbin. 

Pročitajte i ovo Jurica Lovrinčević, bivši savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića Afera Mreža USKOK pokrenuo istragu protiv bivšeg Filipovićeva savjetnika Jurice Lovrinčevića: Evo za što ga se tereti

Pročitajte i ovo Ilustracija Glavni krivac je Vlada Afera Mreža primjer je državnog zarobljavanja medija: "To je radio zato što može, nema regulative"

"Na glasanje nije došlo 15 oporbenih zastupnika, to je najvažnija današnja poruka", kazao je Josip Borić (HDZ).

O prijedlogu da se raspusti Sabor je raspravljao prošli tjedan punih 14 sati i već je tada bilo jasno da prijedlog nema potporu HDZ-a. Zastupnici te stranke poručili su da će izbori biti u roku i sukladno demokratskim standardima - kada to odluči većina, a ne manjina.

Apostrofirajući brojne HDZ-ove afere, oporba je ustrajavala na tome da se Sabor treba raspustiti i izaći na izbore na kojima će birači odlučiti o smjeru kojim država treba ići idućih godina.

Oporba je i u srijedu, prije samog glasanja, ponovila svoje zahtjeve.

Grmoja: Hrvatsku ste doveli pred zid

"Hrvatsku ste doveli pred zid, obezvrijedili ste i obesmislili sve institucije, zato je svaki dan s ovom Vladom i Saborom ne samo izgubljen nego i izravna šteta za Hrvatsku", izjavio je Nikola Grmoja (Most).

Vladajuće je prozvao kazavši kako korupcija ubija najvrijednije - nadu, tjera naše mlade da bi uvozili stranu radnu snagu, a izvozili Hrvate.

"Dosta je ovog što radite, dosta nam je da ilegalni migranti probijaju granicu, ugrožavaju živote policajaca. Razmišljate da vojnike pošaljete na istočno bojište, a ne na hrvatsku granicu", rekao je zastupnik i izazvao reakcije vladajućih zastupnika.

"Nije lako biti Grmoja, buditi se s mišlju koju ćete laž prenijeti da biste privukli pozornost", rekla je Danica Baričević (HDZ), a Mostove zastupnike nazvala je velikim manipulatorima i štetočinama te im prognozirala da će nestati s političke scene.

Hrvoje Zekanović (HDS) Grmoju naziva saborskim Shakespeareom.

"On će napraviti dramu gdje je nema", kazao je i dodao kako će se Mostovi glasači otrijezniti kad shvate da "Grmoje, Petrovi i Raspudići pokušavaju napraviti koaliciju s SDP-om i Možemo!".

"Most nikad neće doći u vladu, no radi apsolutno sve da s Benčić i Grbinom sutra preuzme Hrvatsku", ustvrdio je zastupnik HDS-a.

Marjan Pavliček (HS) kolegama iz HDZ-a poručuje da ih žali, da nisu slobodni ljudi u političkom smislu.

Pavliček: Koalirate i s onima koji tvrde da je Oluja bila etničko čišćenje

"Dobar dio vas ne miri se s tim da ste u koaliciji sa liberalima, HNS-om, s 'manjincima' od kojih neki govore da je Oluja bila etničko čišćenje. Hrvatska je definitivno u kolapsu, zarobljene su sve institucije", rekao je zastupnik.

Nikola Mažar (HDZ) uzvraća mu kako se on druži s onima koji na prosvjednom skupu na Trgu svetog Marka dr. Franju Tuđmana nazivaju mafijaškim bosom, potpisuju deklaraciju za zajednički, jugoslavenski jezik, a hrvatski nazivaju kretenskim.

Nove izbore zaziva i Ružica Vukovac (PH) prozivajući vladajući HDZ i partnera SDSS da su, uz beskrajnu ljubav koji je narod osjećao prema svojoj domovini, taj isti narod doveli u more depresije i beznađa, potjerali tisuće mladih ljudi.

"Uspijevate muljati i s europskom lovom, po tome ste europska avangarda", poručio je HDZ-u Emil Daus (IDS).

Damir Bajs (Fokus) ističe da je premijer stalno govorio da su HDZ i partneri spremni uvijek za izbore, a onda je uslijedila nova izjava - bili bi ludi da se raspustimo prije nego nam zakon dopušta, dakle do sredine rujna. Što se to dogodilo, zapitao se.

"Čekamo da ojačaju Grbin i partneri jer mu je na skup u Virovitici došlo deset ljudi", kazao je Josip Đakić (HDZ).

Polemika oko raspuštanja Sabora nastavila se i nakon što je bilo jasno da se to neće dogoditi, uoči glasanja o izmjenama Stečajnog zakona, a s vremenom je skliznula u lokalne teme, osobne prozivke i optužbe zbog kadroviranja na državnoj i razini Grada Zagreba.

"Kako bi se zaštitili kriminalci u vlastitim redovima, ova Vlada spremna je Hrvatsku sukobiti s EU-om i odvesti u stečaj. Hrvatsku ste pretvorili u stečaj jedne države", izjavio je Peđa Grbin (SDP)

Jandroković o izdaji s Pejović

Uvrede, optužbe o izdaji i izdajnicima, kvislinzima, marionetama, razmijenili su u srijedu oporbeni i zastupnici HDZ-a, te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

"Vi ste kvisling, vi ste izdajica hrvatskog naroda", uzvratio je Jandroković Katarini Peović (RF) nakon što je ona prozvala HDZ da su pljačka pretvorbe i privatizacije njegov krimen, a njegove zastupnike optužila da su kvislinzi "zato jer su izdali sve ljude, sve radnike u Hrvatskoj".

"Trebate izaći na prosvjed za kraj kvislinške vlade HDZ-a, 23. ožujka", pozvala je građane u raspravi uoči izglasavanja tehničkih izmjena Stečajnog zakona.

Prestanite koristiti taj izraz, pozvao ju je Jandroković, poručivši joj da olako govori o ljudima i optužuje ih za nacionalnu izdaju.

"Biti kvislingom znači izdati svoju domovinu, kvisling je pojam za najveću izdajicu uopće kad su u pitanju međunarodni odnosi, čovjek je ubijen, zazivate političko nasilje", rekao je zastupnici.

"Opći pojam za izdajicu uspjeli ste dovesti u vezu s nekim nasiljem, no vi ste kvislinzi zato jer nam prodajte hrvatstvo grofova", uzvratila mu je Peović i dodala kako nema tog hrvatstva koje je u stanju pomiriti hrvatstvo grofova sa onim kmeta.

"Mi smo za kmetove, a vi ste za grofove bili od prvog trenutka", ustrajala je, na što joj je Jandroković poručio da prestane koristiti izraz kvisling, jer da će u suprotnom dobiti natrag isti.

Beljak: Ako je netko kvisling, onda je to Plenković

Krešo Beljak (HSS) mu uzvraća da izdajicom naziva nekoga tko nikada nije bio na vlasti, a da je kvisling onaj tko je marioneta, kojeg je netko postavio.

"Ako je netko kvisling, onda je to Plenković koji je postavljen tu da odradi Agrokor, Plin za cent, da odradi za strane sile, za Ameriku i Rusiju", izjavio je i dodao kako onaj tko nikad nije bio na vlasti "ne da ne može biti kvisling, izdajica, ne može biti ništa".

"Baš ste dobro rekli, jer stvarno ste ništa", uzvratio mu je Jandroković.

Bojan Glavašević (NZ) dodaje da se iz HDZ-ovih redova često implicira riječ izdajica.

Kad iz te stranke broje krvna zrnca, govore o srboljubnim srcima, riječ izdajica nije upotrjebljena, ali je implicirana, objasnio je i dodao kako krasti od Hrvatske znači izdati je, "možda ne u doslovnom smislu zakona, ali u duhu svakako".

HDZ: Uveli ste govor mržnje, Orešković je prorok apokalipse

HDZ je oporbene kolege prozvao da su u hrvatski javni prostor uveli govor mržnje, a Daliju Orešković da je postala "prorok apokalipse".

"Nismo stvarali državu zato da u njoj hodamo pognute glave zbog Andreja Plenkovića i njegova HDZ-a", izjavila je ta zastupnica, zazivajući izbore i tvrdeći da su oni koji mrze ovu zemlju, HDZ i njegov premijer.

"Vi se Bogu molite da budu što kasnije, jer ne znate tko će vas primiti na listu, SDP ili Možemo, jer sami ne možete", rekla joj je Marija Jelkovac (HDZ), dodavši da za nju sigurno neće glasovati hrvatski branitelji koje je nazvala karcinomom društva.

"Vas i 99 posto zastupnika HDZ-a ne bi bilo nigdje da niste članovi pravomoćno osuđene bande HDZ-a", uzvratio joj je Beljak.

"Vi ste bukači i sijači govora mržnje koji radikaliziraju hrvatsko društvo", uzvraća oporbenim kolegama Andro Krstulović Opara (HDZ).

U jednom trenutku dio lijeve oporbe, osim Socijaldemokrata, napustio je sabornicu, što je komentirao Milan Vrkljan (PH).

"Ovi koji su izašli nisu podržali pomoć Ukrajini, Zakon o hrvatskom jeziku i izbor Ivana Turudića jer je Njemačkoj izručio dva pripadnika zloglasne udbe, Perkovića i Mustača", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene