Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisalo 50 zastupnika

POBUNA Peticija protiv Merkeličine izbjegličke politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kritika na račun izbjegličke politike Angele Merkel iz redova CSU-a prisutna već mjesecima.

Otpor protiv liberalne izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel pojavio se i u unutar same demokršćansko-socijaldemokratske vlade, čiji je član Alexander Dobrindt (Kršćansko-socijalna unija, CSU) u utorak zatražio promjenu smjernica izbjegličke politike što bi između ostalog uključivalo i zatvaranje granica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Donijeli odluku nakon istrage Njemačka nastavlja suradnju s UNRWA-om: Nema dokaza da su u njihovim redovima bili teroristi Angela Merkel, njemačka kancelarka (Foto: Dnevnik.hr) Problemi s koalicijskim partnerima Nakon europskog summita Merkel čeka kriza kod kuće: Zbog dogovora o migracijama mogla bi pasti njemačka vlada

„Mi se moramo pripremiti na to da je zatvaranje granica neizbježno. I moramo se s ostalim zemljama dogovoriti oko izbjegličkih ruta“, rekao ministar prometa Alexander Dobrindt za dnevnik „Muenchener Merkur“.

Iako je kritika na račun izbjegličke politike Angele Merkel iz redova CSU-a prisutna već mjesecima, ovo je prvi put da jedan član Merkeličina kabineta izrijekom u javnosti kritizira izbjegličku politiku predsjednice vlade.

Dobrint je istaknuo kako više ne treba polagati nade u rješenje izbjegličke krize na razini Europske unije, što je smjernica Angele Merkel.

„Tko u ovoj krizi govori o koaliciji onih koji su spremni pomoći taj mora i otvoreno reći da, kad je ova tema u pitanju, već odavno postoji pakt onih koji nisu spremni pomoći i taj pakt je uperen direktno protiv nas“, rekao je Dobrindt koji je zaključio kako više „nije dovoljno biti ljubazan“ nego da sada treba prijeći na „plan B“

CDU/CSU prikuplja potpise

Kritika na smjernice Angele Merkel u izbjegličkoj politici posljednjih dana se intenzivirala. Sad i mnogi dijelovi Merkeličine Kršćansko-demokratske unije (CDU) ali i manjeg partnera u vladi, Socijeldemokratske stranke Njemačke (SPD), otvoreno govore o promašajima u upravljanju velikim priljevom izbjeglica posljednjih mjeseci.

Kako javljaju mediji, unutar demokršćanskog zastupničkog kluba, koji predstavlja zastupnike Bundestaga iz CDU-a i CSU-a, pokrenuta je akcija prikupljanja potpisa protiv Merkeličine izbjegličke politike. Prema istim informacijama od 310 zastupnika Unije CDU/CSU pismo protivnika te politike dosad je potpisalo njih 50.

U pismu zastupnici tvrde kako se zemlja nalazi na granici izdržljivosti te se traži „povratak striktnoj primjeni postojećih zakona“.

U isto vrijeme i zagovornici su krenuli s akcijom prikupljanja potpisa s dosad prikupljenih 40 zastupničkih potpisa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene