Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka: Crkve uložile tužbu protiv rada nedjeljom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katolička i Evangelička crkva u Njemačkoj uložile su tužbu ustavnom sudu protiv rada trgovina nedjeljom.

Nedjelja je ukorijenjena u njemačkom Temeljnom zakonu (ustavu) kao dan odmora i duhovne obnove, priopćili su predstavnici Evangeličke zemaljske crkve u Berlinu i katoličke berlinske nadbiskupije, obrazlažući tužbu kojom su od ustavnog suda zatražile zatvaranje berlinskih trgovina nedjeljom.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

Odluka berlinskih vlasti da se do deset nedjelja godišnje omogući rad trgovinama, uključujući četiri nedjelje u Došašću predstavlja kršenje ustava, naveli su predstavnici crkava.

Tužbu dviju crkvenih područnih uprava podržala su crkvena vodstva u Njemačkoj, katolička Njemačka biskupska konferencija i Evangelička crkva u Njemačkoj (EKD).

Nedjelje i blagdani zaštićeni su ustavom i stoga odluka berlinskog zemaljskog parlamenta o omogućavanju rada trgovina nedjeljom ne može ostati na snazi, tvrde crkve. Osim toga, odluka je posebno sporna jer obuhvaća sve nedjelje u Došašću.

Berlinske zemaljske vlasti donijele su krajem 2006. odluku o o liberalizaciji rada trgovina. Odluka dopušta rad trgovina 24 sata na dan od ponedjeljka do subote, dok je njihov rad nedjeljom i nadalje zabranjen, s iznimkom navedenih do deset nedjelja.

Slična pravila poput Berlina donijele su i druge njemačke savezne zemlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene