Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Katolička i Evangelička crkva u Njemačkoj uložile su tužbu ustavnom sudu protiv rada trgovina nedjeljom.


Nedjelja je ukorijenjena u njemačkom Temeljnom zakonu (ustavu) kao dan odmora i duhovne obnove, priopćili su predstavnici Evangeličke zemaljske crkve u Berlinu i katoličke berlinske nadbiskupije, obrazlažući tužbu kojom su od ustavnog suda zatražile zatvaranje berlinskih trgovina nedjeljom.

Vezani članci Razbijene naočale, ilustracija Vlasnik kluba u Zadru mora kupiti naočale jednom gostu, a za sve je odgovorna konobarica Mate Uzinić Riječki nadbiskupi pozvali vjernike na poštivanje mjera: "Sve što vrijedi za druge, vrijedi i za nas"

Odluka berlinskih vlasti da se do deset nedjelja godišnje omogući rad trgovinama, uključujući četiri nedjelje u Došašću predstavlja kršenje ustava, naveli su predstavnici crkava.

Tužbu dviju crkvenih područnih uprava podržala su crkvena vodstva u Njemačkoj, katolička Njemačka biskupska konferencija i Evangelička crkva u Njemačkoj (EKD).

Nedjelje i blagdani zaštićeni su ustavom i stoga odluka berlinskog zemaljskog parlamenta o omogućavanju rada trgovina nedjeljom ne može ostati na snazi, tvrde crkve. Osim toga, odluka je posebno sporna jer obuhvaća sve nedjelje u Došašću.

Berlinske zemaljske vlasti donijele su krajem 2006. odluku o o liberalizaciji rada trgovina. Odluka dopušta rad trgovina 24 sata na dan od ponedjeljka do subote, dok je njihov rad nedjeljom i nadalje zabranjen, s iznimkom navedenih do deset nedjelja.

Slična pravila poput Berlina donijele su i druge njemačke savezne zemlje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju