Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijevremeni parlamentarni izbori u Nizozemskoj ‘vjerojatno će se organizirati prije ljeta’, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova, nakon pada nizozemske vladajuće koalicije zbog neslaganja oko vojnog angažmana te zemlje u Afganistanu.


‘Izbori će vjerojatno biti prije ljeta, najkasnije u lipnju’, rekao je glasnogovornik ministarstva Vincent van Steen. Premijer Jan Peter Balkenende najavio je da će kraljici Beatrix uskoro predati ostavku svoje vlade lijevog centra, koja je vladala od 2007. godine. Pad vlade uzrokovan je time što je Laburistička stranka (PvdA) zamjenika premijera Woutera Bosa, jedna od triju stranaka vladajuće koalicije, odlučila napustiti vladu zbog protivljenja produljenju nizozemske vojne nazočnosti u Afganistanu. Kraljica će primiti na znanje nemogućnost vlade da upravlja zemljom i ‘svi očekuju da će raspustiti parlament i naložiti održavanje prijevremenih izbora što je prije moguće’, rekao je Vincent van Steen.

>> Zbog Afganistana pala nizozemska vlada

Vezani članci Cijepljenje Srušio se za vrijeme cijepljenja, a internet ga već prozvao najgorim glumcem na svijetu Imunološki zavod - 1 Radnici Imunološkog nakon novih obećanja: "Stiglo je sve prekasno", "Ovo je odluka koju treba pozdraviti, ali je tek prvi korak"

U tom slučaju ministarstva koja su dosad bila u rukama laburista privremeno će se dodijeliti drugim dvjema strankama vladajuće koalicije - demokršćanima premijera Balkenendea (CDA) i manjoj protestantskoj kršćanskoj uniji (CU) i takva će tehnička vlada upravljati zemljom do izbora. Laburisti i demokršćani imali su po 12 resora u vladi, a CU tri. Redovni izbori u Nizozemskoj trebali su se održati u ožujku 2011. godine. Nizozemska ima 1.950 vojnika u Afganistanu od 2006. godine. Vlada je još 2007. godine odlučila da će se iz te zemlje povući u kolovozu 2010., ali je NATO zatražio produljenje mandata na što laburisti nikako nisu htjeli pristati. (Hina)