Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobile odštetu od 640.000 kuna

Nisu mogle upisati studij psihologije jer su žene?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveučilište u gradu Lundu na jugu Švedske pristalo je platiti odštetu za 24 djevojke, koje se nisu mogle upisati na studij psihologije, samo zato jer su ženskog spola.

Iako se sveučilište opravdavalo kako samo želi kreirati balans među spolovima na studiju, kojim bi inače dominirale žene, čak 24 djevojke odlučile su se za zakonske akcije protiv diskriminirajućeg fakulteta, i dobile ukupnu odštetu od oko 640 tisuća kuna, odnosno oko 27.000 kuna svaka. Parnicu protiv sveučilišta prva je pokrenula Ellin Shalin, 2008. godine, a ubrzo su joj se pridružile i ostale djevojke.

Pročitajte i ovo Švedska vojska, ilustracija Ključna uloga Mogu li oni riješiti problem Ahilove pete NATO-a? "Mi smo jedna od rijetkih nacija koje se mogu nositi s ovakvim okruženjem" Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom

'Nitko ne bi trebao imati osjećaj kako se nemoguće upisati na pojedini smjer na fakultetu, samo zato jer je muškog ili ženskog spola. Poštujemo tužbu Ellin Shalin i drago nam je da smo postigli zajednički dogovor', istaknuo je za portal thelocal.se Per Eriksson, zamjenik ravnatelja sveučilišta Lund. Ipak, sveučilište navodi kako će i dalje raditi na postignuću jednake zastupljenosti spolova na njihovim studijima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene