Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je kako će Socijaldemokratska partija BiH (SDP) u suradnji s HDZ BiH, nastaviti započeti proces preustroja vlasti.


Bez obzira na protivljenje Stranke demokratske akcije (SDA), te Hrvatske stranke prava (HSP), Nikšić je najavio da će se nastaviti proces preustroja Vlasti. Istodobno je optužio SDA da je odgovorna za raskid ranije koalicije jer je navodno pokušavala kriminalizirati SDP.

Vezani članci Debata o stambenom zbrinjavanju mladih - 4 Korupcija, iseljavanje, stambeno zbrinjavanje... Pogledajte kako su mlade snage HDZ-a i SDP-a sučelile snage Parlament u Sarajevu (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Pala Vlada Sarajevske županije: Otvoren put provedbi koalicijskog sporazuma

U intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio sarajevski 'Dnevni avaz' Nikšić je ustvrdio kako su vlast u SDA ponovo preuzeli krugovi koji su i ranije optuživali SDP 'za nacionalnu izdaju i različite afere'.

>>  BiH: Čelnici HSP-a i Boljitka tvrde da ostaju u vlasti

To je, kako tvrdi federalni premijer, i dovelo do raskida koalicije SDP-a i SDA uspostavljene nakon izbora 2010. godine.

'Prema onome što smo znali, te montaže dolazile su upravo iz kuhinja nekih sigurnosnih struktura oko Sulejmana Tihića. Očito su nakon izvjesnog vremena oni ponovo preuzeli primat u SDA i očito oni su ti koji se boje ovih procesa i promjena, poput oduzimanja nelegalno stečene imovine, revizije privatizacije i bilo kakve reforme', izjavio je Nikšić.

Dodao je kako je temeljni cilj SDA bio zadržati ključne pozicije nad profitabilnim javnim tvrtkama. 'Najveći je problem nastao, kada smo mi (SDP) inzistirali da unutar tih tvrtki bude i drugih struktura i ljudi', kazao je Nikšić.

Na upit kako planira provesti preustroj federalne vlade s obzirom na protivljenje SDA, HSP-a ali i Narodne stranke 'Radom za boljitak' (NSRzB) Nikšić je kazao kako će stvari postati jasnije nakon što se utvrdi postojanje nove parlamentarne većine u Federaciji BiH.

Potvrdio je kako će ovog tjedna nastaviti tehničke pregovore s HDZ BiH o uspostavi nove vlade s temeljnim ciljem utvrđivanja zajedničkog programa rada. Pojasnio je kako će tek nakon toga doći na red raspodjela ministarskih pozicija.

Nišić nije želio posebno komentirati što se može očekivati od predsjednika FBiH Živka Budimira iz HSP-a i potpredsjendika Mirsada Kebe iz SDA ali je potvrdio kako njih dvojicu nije moguće 'zaobići' u pokušaju promjene sastava entitetske vlade.

Po ustavu FBiH predsjednik i dopredsjednici entiteteta moraju odobriti svaku promjenu u sastavu vlade a HSP i SDA već su najavili kako će spriječiti svaki pokušaj da ih se 'izgura' iz vlasti. Jedini mehanizam koji u ovom slučaju stoji na raspolaganju SDP-u je pokretanje postupka smjene predsjednika Budimira i dopredsjednika Kebe no za to mora imati osiguranu dvotrećinsku većinu u Zastupničkom domu parlamenta FBiH.

Čak i ukoliko bi parlament utvrdio da su predsjednik i dopredsjednik prekršili ustav te stoga pokrene postupak njihova opoziva, konačnu odluku o tome bi donio entitetski ustavni sud. (Hina) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.