Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, koji se nalazi u višednevnom posjetu Kini, ocijenio je u utorak da će Peking pružiti čvrstu potporu Beogradu, a putem Twittera poslao je i poruku kako Srbija može pomoći Kini u Europi, izvijestili su beogradski mediji.


'Ako zamislimo da je Europa ocean, Srbija je otok s kojega Kina može svojim proizvodima opskrbljivati cijeli europski ocean', napisao je srbijanski predsjednik.

Dan ranije Nikolić je i u intervjuu kineskim medijima ponovio slično formuliranu ponudu. 'Ako zamislite europski kontinent kao ocean, mi smo kineskim čelnicima ponudili Srbiju kao otok u tom oceanu. Na teritoriju Srbije mogu odmah proizvoditi svoju robu i prodavati je širom Europe', objasnio je Nikolić.

Nikolić je istaknuo i da u Kinu nije došao tražiti pomoć, već nudi mnoge projekte, posebice u energetskom sektoru, ali i da pokaže s koliko zemalja u svijetu Srbija ima sporazume o bescarinskoj trgovini.

Vezani članci Bazen, ilustracija (Foto: Getty) Dječaci provalili na bazen, stariji (10) se utopio: Nitko ih nije čuo jer je zaštitar gluhonijem Slika nije dostupna Putin će jesti iz Titovih tanjura, zabranjeno rublje na terasama

>> Kina Srbiju smatra glavnim strateškim partnerom u srednjoj i istočnoj Europi

U prvim izvješćima nakon sastanka Nikolića s najvišim kineskim zdužnosnicima, beogradski mediji prenijeli su ocjenu kineskog predsjednika Xi Jinpinga da 'odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu intenzivnog razvoja'.

Predsjednici Srbije i Kine potpisali su u Pekingu zajedničku izjavu o snaženju strateškog partnerstva, dok su izaslanstva dviju vlada potpisala još pet sporazuma o gospodarsko-tehničkoj suradnji, te suradnji u poljoprivredi, građevinarstvu, urbanizmu i infrastrukturi, kao i na području telekomunikacija i infomacijskih tehnologija, izvijestila je iz Pekinga agencija Tanjug.

Nikolić je četvorodnevni službeni posjet Kini započeo u nedjelju, a do kraja boravka trebao bi se susresti s brojnim kineskim poslovnim ljudima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook