Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SKANDAL ZA SKANDALOM

Žal za Velikom Mađarskom? Teško da se mogu pobrojiti sve skandalozne izjave Viktora Orbana

Viktor Orban (Foto: AFP)
Viktor Orban (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Viktor Orban (Foto: AFP) Viktor Orban (Foto: AFP) Foto: Afp Viktor Orban (Foto: AFP) Viktor Orban (Foto: AFP) Foto: Afp Premijer Plenković s mađarskim premijerom Orbanom našao se u Opatiji (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Plenković s mađarskim premijerom Orbanom našao se u Opatiji (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Viktor Orban (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Mađarski premijer Viktor Orban u nedjelju se na prijateljskoj utakmici Mađarske i Grčke reprezentacije u Budimpešti pojavio sa šalom na kojem se nalazila karta Velike Mađarske. Ovo mu nije prvi gaf povezan sa žalom za Velikom Mađarskom. Orban kontinuirano u svojim izjavama izražava pretenzije prema tuđem teritoriju. Pobrojili smo neke izjave i gafove.

Premijer Viktor Orban na Instagramu je objavio kako za mađarsku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu navija noseći zastavu "Velike Mađarske". Orbanu ovo nije prvi gaf s pretenzijama na tuđi teritorij. Dugi niz godina izaziva reakcije zbog svojih govora i postupaka u kojima žali za Velikom Mađarskom.

Nedavno je izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da "joj nisu oduzeli more".

Ovime je aludirao na hrvatsko more i obalu, koja je nekad bila sastavni dio Austro-Ugarske.

U svibnju 2020. godine Orban je na svojem Facebooku objavio čestitku maturantima i fotografiju na kojoj je globus koji prikazuje Veliku Mađarsku, koja uključuje i dio teritorija Hrvatske.

2019. godine Orban je objavio fotografiju sastanka stranke Fidesz. Sastanak se odvijao u prostoru u kojem je golema karta Velike Mađarske. Sam Orban objavio je fotografiju na Facebooku uz opis: "Adventski sastanak predsjedništva stranke."

U lipnju 2019. godine mađarski Međunarodni ured za informiranje na svojoj je internetskoj stranici About Hungary, na kojoj na engleskom i njemačkom objavljuje pozitivne članke vezane uz vladu te kritike institucija EU-a, i na pripadajućim profilima na društvenim mrežama objavio "povijesnu" kartu Mađarske na kojoj Mađarsku komada pet ruku i "otima" joj teritorij i mađarsko stanovništvo.

  Pročitajte i ovo Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: AFP) objava na facebooku VIDEO Orban pojasnio odluku o izvanrednom stanju: Mađarska uvodi porez na tvrtke

Osim slovenskog teritorija, na grafici se vidi i dio hrvatskog teritorija, Međimurje i južna Baranja te Kvarner. Tada je reagiralo naše Ministarstvo za vanjske poslove.

  Pročitajte i ovo Benzinska postaja - 4 izvanredno stanje u mađarskoj Restrikcije na benzinskim pumpama: "Samo s našim tablicama možete točiti gorivo po sniženim cijenama"

U studenom 2019. godine Orban je iz Osijeka poručio kako su prije 100 godina Slavonija u Hrvatskoj i Baranja u Mađarskoj bili najbogatiji krajevi njihove države. "Moramo se opet povezati", poručio je tada.

"Naprosto ne vjerujem da to, ako smo nešto već uspjeli postići tijekom povijesti, ne bismo mogli ponoviti. Vjerujem da će se još jednom dogoditi da će ljudi zavidjeti mađarskoj županiji Baranji i Slavoniji u Hrvatskoj", rekao je tada Orban u svom bizarnom govoru.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene