Mark Zuckerberg (Foto: AFP)
Mark Zuckerberg (Foto: AFP) Foto: Afp

Njemačka ministrica pravosuđa Katarina Barley pozvala je u četvrtak predstavnike Faceboka na razgovor u ministarstvo pravosuđa zbog skandala s ilegalnim curenjem informacija korisnika.


"Želim informacije o tomu kako je došlo do toga i što Facebook namjerava učiniti kako se to u budućnosti ne bi ponovilo“, rekla je nova ministrica pravosuđa Katarina Barley (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u Berlinu.

Vezani članci Njemačka policija Ubila svoju dvojnicu kako bi lažirala vlastitu smrt? "Ništa nas nije moglo pripremiti na ovo" Mirnesa S. Zašto se Miki predala policiji i što je napravila s milijun eura: "Znala je da je proganjaju, htjeli su novac"

Ona je time reagirala na skandal koji je izbio nakon što je u javnost dospjela informacija da je britanska tvrtka Cambridge Analytica predizbornom stožeru američkog predsjednika Donalda Trumpa ustupila podatke s više od 50 milijuna profila korisnika Facebooka a da ih o tome nije obavijestila.

Barley je ukazala i na smjernicu Europske unije o zaštiti podataka koja u svibnju stupa na snagu i koja predviđa visoke kazne u slučaju nepoštivanja.

"Svjesni smo toga da poduzeća posebice osjetljivo reagiraju ako su kazne visoke“, rekla je Barley. Smjernica EU-a predviđa novčane kazne u visini i do četiri posto godišnjeg prometa, što u slučaju Facebooka, kako je rekla ministrica, znači "popriličnu svotu“.

Ona je ukazala i na to da se Facebook mora prilagoditi te korisnicima omogućiti uvid u to što se s njihovim podacima događa.

"Svakom korisniku mora biti jasno da korištenje društvenih mreža nije besplatno, nego da se tako reći plaća osobnim podacima“, rekla je Barley, ali je dodala kako to ne znači da vlasnici mreže smiju s podacima činiti što ih je volja. Barley je ukazala na to da se radi o "europskom, a ne nacionalnom problemu“.

Koalicijski partner Kršćansko-socijalna unija (CSU) pozdravio je reakciju ministrice pravosuđa.

"Povjerenje korisnika koji očekuju da se njihovi podaci koriste samo u određene svrhe poljuljano je do temelja“, rekao je zastupnik CSU-a Volker Ulrich koji je najavio i izvanrednu sjednicu digitalnog odbora Bundestaga koji će se pozabaviti skandalom s ilegalnim prometom osobnim podacima i u tu svrhu saslušati predstavnike Facebooka za Njemačku. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju