Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Venezueli

Maduro smijenio ministra kako bi riješio nestašicu struje, Guaido pozvao građane na ulice

Nicolas Maduro (Foto: AFP)
Nicolas Maduro (Foto: AFP) Foto: Afp
Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro zamijenio je u ponedjeljak ministra za električnu energiju kako bi riješio niz nestašica koje muče tu zemlju, dok je oporbeni čelnik Juan Guaido pozvao pristaše da nastave izlaziti na ulice.

U obraćanju na državnoj televiziji, Maduro je kazao da je imenovao Igora Gavidiju, 65-godišnjeg inženjera elektrotehnike, ranije predsjednika državne energetske tvrtke Electrificacion del Caroni, koji će zamijeniti ministra energetike Luisa Mottu.

Pročitajte i ovo Neredi u Venezueli (Foto: AFP) Proglašeno "stanje uzbune" SAD povlači kompletno diplomatsko osoblje iz Venezuele: "Ta odluka odraz je pogoršanja krize u zemlji" Venezuela bez struje (Foto: AFP) NAJAVILI PROSVJEDE Humanitarna katastrofa u Venezueli: Građani danima bez struje i vode, paralizirane bolnice, zatvorene trgovine i banke

Promjena je uslijedila kada je Maduro ponovio ideju 30-dnevnog plana koji je prvi put spomenuo prošlog tjedna, a za koji venezuelanci vjeruju kako će riješiti opskrbu strujom. "Neke promjene su potrebne kako bi se ojačala, preuzela odgovornost i razvila nova faza ovog plana", kazao je Maduro.

Sjedinjene Države i većina zapadnih zemalja izrazili su potporu venezuelskom oporbenom vođi Juanu Guaidu, koji se proglasio privremenim predsjednikom, rekavši da je Maduro nezakonito osvojio predsjedničke izbore 2018.

Naftom bogatu Venezuelu potresa ozbiljna oskudica, budući da je 25. ožujka došlo do nestanka struje, a sve veći nedostatak vode pogoršava osjećaj krize u zemlji u kojoj nedostaje hrane i lijekova, a gospodarstvo je izazvalo hiperinflaciju.

Prosvjednici su izašli na ulice diljem Caracasa u nedjelju i ponedjeljak, a male skupine ljudi blokirale su ceste kako bi potražile vodu. U nedjelju navečer, policija je pucala iz vatrenog oružja nakon što su neki stanovnici Caracasa postavili zapaljene barikade, ispričali su svjedoci Reutersu.

Nafta predstavlja 90 posto venzuelskog izvoza, a zemlja je članica OPEC-a. SAD su nametnule sankcije za državnu kompaniju PDVSA u siječnju, sprečavajući time da kompanije iz SAD-a trguju s Venezuelom, osim ako bi taj novac išao u fond dostupan Guaidu. (Hina)

Aktualno Milin tata potvrdio za DNEVNIK.hr: "Pristali smo na ponudu bolnice! Hvala svima, ali kuću smo već prodali" Mila Rončević (Foto: Screenshot/LifeforMila) Mila Rončević (Foto: Screenshot/LifeforMila) Foto: Screenshot/LifeforMila Novinar Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Novinar Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Milin tata potvrdio za DNEVNIK.hr: "Pristali smo na ponudu bolnice! Hvala svima, ali kuću smo već prodali" 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene