Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gambari napustio Yangon

Neuspješan pohod UN-ovog izaslanika u Mianmar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ov posebni izaslanik Ibrahim Gambari napustio je Mianmar ne uspijevši uvjeriti vojnu huntu na vlasti da promijeni zacrtane smjernice o 'sprječavanju razvoja demokracije' u toj zemlji.

Obavijest o Gambarijevu sastanku s mianmarskim premijerom, generalom Theinom Seinom u Yangonu, držana je tajnom i objavljena je u programu mianmarske televizije tek nakon sastanka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mianmar rekao UN-u da će prihvatiti pomoć iz svih zemalja Slika nije dostupna WFP nastavlja s letovima u Mianmar

Thein Sein je tijekom razgovora s Gambarijem odbio zahtjeve mianmarske oporbe s Aung San Suu Kyi na čelu o preduvjetima koji bi omogućili važne političke promjene u zemlji prije izbora planiranih za 2010. U ponedjeljak su Suu Kyi i suradnici iz Nacionalne lige za demokraciju (NLD) postavili četiri preduvjeta za postizanje narodnog pomirenja - oslobađanje svih političkih zatvorenika, osnivanje povjerenstva koje bi razmotrilo ustav što ga je sastavila vojna hunta, dogovor o osnivanju parlamenta i početak političkog dijaloga s huntom.

Suu Kyi je u kućnom pritvoru 13 od zadnjih 20 godina. NLD je odbacio ustav iz 2008., prihvaćen nacionalnim referendumom koji nije bio ni slobodan ni pošten. Gambari je u Mianmar doputovao u subotu, nastojeći utjecati na rješenje političkih prilika u zemlji. Obaviješteni izvori tvrde da je Gambarijev posjet Mianmaru bio neka vrsta ispitivanja ozračja za mogući posjet UN-ova glavnog tajnika Ban Ki-moona toj zemlji. Thein Sein navodno je Gambariju kazao kako će hunta razmotriti mogućnost Banova posjeta zemlji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene