Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu iskoristit će skori posjet Washingtonu kako bi izvršio pritisak na SAD da mu isporuči napredne bombe potrebne za mogući napad na iranska nuklearna postrojenja, objavio je u nedjelju The Sunday Times.


Njegov posjet, koji počinje u ponedjeljak, dolazi u vrijeme kada obje strane pokušavaju ublažiti krizu u međusobnim odnosima, nakon što je Izrael tijekom posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena objavio planove o izgradnji 1.600 stanova u istočnom Jeruzalemu koji Palestinci žele za prijestolnicu svoje buduće države. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je u Ramallahu: ‘Bit ću potpuno jasan: svaka gradnja bilo gdje na okupiranom teritoriju je nezakonita i to mora prestati’.

Vezani članci Slika nije dostupna Netanyahu: SAD nemaju pravo blokirati Izrael glede Irana Slika nije dostupna Obama: Podržavamo Izrael, ali još ima vremena za diplomaciju

Kako javlja agencija AP, ministri u izraelskoj vladi rekli su da je premijer Benjamin Netanyahu obećao američkoj vladi da će odgoditi planove o izgradnji naselja u istočnom Jeruzalemu i osloboditi palestinske zarobljenike kako bi smanjio napetosti i izgladio najteži sukob Izraela i Washingtona u posljednjih nekoliko desetljeća. Izraelski mediji javili su da je Netanyahu odlučio i ublažiti blokadu Gaze te razgovarati o svim spornim točkama između Izraela i Palestinaca u izravnim pregovorima uz američko posredovanje. Međutim, agencija Reuters je prenijela kako je Netanyahu izjavio da je u pismu američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton jasno dao do znanja da Izrael neće odustati od gradnje židovskih naselja.

>> Izraelci obećali SAD-u odgodu gradnje u istočnom Jeruzalemu

‘Naša politika vezana za Jeruzalem istovjetna je politici svih izraelskih vlada u protekle 42 godine i nije se promijenila. Što se nas tiče, gradnja u Jeruzalemu je isto što i gradnja u Tel Avivu’, rekao je Netanyahu u izjavi novinarima. ‘Mislim da je to jako važno reći kako te stvari ne bi ostale u sferi komentara i nagađanja. Stoga sam, na vlastitu inicijativu, napisao pismo državnoj tajnici kako bi te stvari bile kristalno jasne’, istaknuo je Netanyahu. The Sunday Times, ipak, navodi da Netanyahu u zamjenu za ustupke vezane za gradnju naselja traži protuuslugu od američkih saveznika, odnosno da SAD opskrbi izraelsko zrakoplovstvo bombama za razaranje bunkera. To sofisticirano oružje potrebno je da bi se razorile iranske instalacije za obogaćivanje urana koje se dijelom nalaze pod zemljom. Izrael i zapadne vlade optužuju Iran da je cilj njegova nuklearnog programa proizvodnja atomske bombe, što Teheran poriče tvrdeći da on služi za dobivanje energije. (Hina)