Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost od nuklearnog programa

'Iranski režim najopasniji je na svijetu u najopasnijoj regiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je u Ujedinjenim narodima upozorio da bi Iran s nuklearnim naoružanjem predstavljao 'najveću prijetnju za sve nas'.

'Nema sumnje da treba pobijediti Islamsku državu. Ali, pobijediti Islamsku državu i ostaviti Iranu mogućnost da izradi atomsku bombu bilo bi ravno dobivanju bitke i gubitku rata', dodao je Benjamin Netanyahu u dugom govoru na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Pročitajte i ovo Talijanska policija Nakon napada u Rusiji I naši susjedi na oprezu: Još jedna europska zemlja podigla razinu opasnosti od terorizma Slika nije dostupna Premijerov govor Netanyahu uvjerio Izraelce: Sukob s Iranom neizbježan

Rekao je da nuklearni kapaciteti Irana moraju u potpunosti biti uništeni i ocijenio da je 'iranski režim najopasniji na svijetu u najopasnijoj regiji na svijetu'.

'Zamislite kakvu bi opasnost predstavljao Iran da posjeduje nuklearno oružje', rekao je. Zatim je nazočne pitao bi li dopustili Islamskoj državi da obogaćuje uranij, izrađuje reaktor za tešku vodu i razvija međukontinentalne balističke rakete. 'Naravno da ne biste', sam je odgovorio izraelski premijer.

'Iran nas pokušava zavesti i postići dogovor koji bi mu omogućio pristup nuklearnom pragu', što pretpostavlja posjedovanje sastavnih dijelova atomskog oružja i mogućnost izrade bombe u kratko vrijeme.

Rohani: Veze sa SAD-om ne moraju ostati neprijateljske

Netanyahu je aludirao na posljednje razgovore Irana i skupine 5+1 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka), koji su završili u subotu u New Yorku bez značanijeg napretka.

Do 24. studenoga strane trebaju postići konačni dogovor koji bi jamčio ograničenje iranskog nuklearnog programa isključivo u mirnodopske svrhe u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. U središtu pregovora je razina obogaćivanja uranija za koju je Iran sposoban. Blago obogaćeni uranij je potreban za elektične centrale, ali visoko obogaćen može poslužiti za izradu bombe.

Izraelski premijer je također kritizirao 'krokodilske suze' iranskog predsjednika Hasana Rohanija dok je za govornicom u sjedištu UN-a prošlog tjedna kritizirao širenje terorizma, što Netanyahu drži 'vrhuncem dvoličnosti'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene