Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nestao je jedini uzorak metalnog hidrogena, metala kojeg su navodno stvorili znanstvenici s Harvarda, a za kojeg se vjerovalo kako bi mogao iz temelja promijeniti život kakvog poznajemo.


Prema jednoj od teorija, metal bi mogao biti supervodič koji bi omogućio stvaranje bržih računala te bi uštedio goleme količine energije. Također, koristio bi se i za proizvodnju nove vrste raketnog goriva koje bi unaprijedilo istraživanje Sunčevog sustava.

Vezani članci Studiranje (Foto: Dnevnik.hr) ''U Hrvatskoj se traži ogroman broj činjenica, a na Oxfordu da kažete svoje mišljenje i argumentirate ga...'' Katarina Kitarović (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Predsjedničina kći primljena na najprestižnije svjetske fakultete: Katarina Kitarović od jeseni je studentica Harvarda

Minijaturni uzorak čuvao se između dva dijamanta pod pritiskom većim od onog u središtu planete i na temperaturi blizu apsolutne nule. Prilikom pokušaja da se izmjeri pritisak uz pomoć lasera jedan se dijamant razbio u prašinu u kojoj  nisu pronađeni tragovi metalnog hidrogena, javlja Independent.

Profesor Isaac Silvera otkrio je kako je riječima nemoguće opisati kako se osjećao kada je shvatio da je jedini uzorak zauvijek izgubljen. To bi moglo značiti kako je metalni hidrogen nestabilan te se pri sobnoj temperaturi i normalnom pritisku pretvara u plin.

Mnogi znanstvenici smatraju kako uzorak metalnog hidrogena zapravo nikada nije ni stvoren.