Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Informacija o slanju neobjašnjivog signala posljednja je u nizu zagonetki koje okružuju nestali malezijski zrakoplov....


Nestali malezijski zrakoplov poslao je još jedan neobjašnjivi signal osam minuta nakon njegovog zadnjeg 'pinga' javlja Telegraph, a to je vjerojatno bila posljedica ulaska zrakoplova u 'fazu katastrofe' dok je padao u Indijski ocean, tvrde istražitelji.

Vezani članci Policija, ilustracija Ne prestaje šokirati: Smijenjeni šef zadarske krim policije kršio prometne propise, odbio alkotest, vrijeđao kolege? Slika nije dostupna Student s američkog Stanforda tvrdi da je pronašao lokaciju najvećeg misterija zrakoplovstva

Ova informacija još je jedna u nizu zagonetki vezanih let MH370 koji je letio sedam sati prije nego je nestao s radara. Malezijske vlasti naime tvrde da je zrakoplov pokušao uspostaviti još jedan satelitski kontakt, nakon zadnjeg uobičajenog kontakta.

'Postoji dokaz djelomičnog 'rukovanja' između zrakoplova i stanice u 00.19 sati. Taj prijenos zasad ne razumijemo i istražujemo ga', rekao je Hishammuddin Hussein, malezijski ministar prometa.

Nove satelitske snimke: Uočeno čak 122 sumnjivih predmeta u moru

Stručnjak za vojnu elektroniku Thomas Withington za Telegraph je rekao da sve zvuči kao da je zrakoplov počeo odašiljati poruku, što je onda iz nekog razloga zaustavljeno.

'Možda je tako bilo jer je zrakoplov bio u katastrofalnoj fazi leta, nešto je uzrokovalo rušenje ili je možda bila riječ o smetnjama u atmosferi', rekao je i nastavio.

Treba im crna kutija

'Je li član posade pokušao poslati poruku? Jeli zrakoplov pokušao poslati poruku? Je li bilo nepravilnosti u radu? Na ta pitanja moći ćemo odgovoriti samo ako uspijemo opraviti crnu kutiju', zaključio je.

Ipak, prema pisanju Telegrapha do toga možda nikad neće doći. Stručnjaci se boje da crnu kutiju uopće neće pronaći, a ako je i pronađu pitanje je hoće li od nje biti koristi. Naime, postoji mogućnost da je ona izbrisala ključne trenutke leta.

Inače, vlasti su iskoristile novu analizu kako bi suzile zonu pretraživanja, ali ona je i dalje dva puta već od površine Francuske. Područje od 2,4 milijuna nautičkih milja smanjeno je na 469,407 nautičkih milja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook