Bjeloruski aktivist pronađen je mrtav u parku blizu svog doma u Kijevu rano u utorak, dan nakon što je prijavljen njegov nestanak, objavila je ukrajinska policija.

Galerija


Vitalij Šišov bio je čelnik kijevske organizacije koja pomaže bjelorusima izbjeglima iz zemlje zbog progona.

Vezani članci Policija na očevidu, Ilustracija Policija objavila detalje nesreće u kojoj su smrtno stradali biciklisti iz Slovačke: Nijemac se najprije zabio u bicikliste pa završio u suhozidu Policija - Ilustracija - 5 Nije se micao ni odazivao: Priveli pijanog muškarca, on im umro u policijskoj postaji

Njegov je nestanak u ponedjeljak prijavila partnerica, nakon što se poslije trčanja nije vratio kući.

Policija je rekla da je pokrenula kazneni postupak zbog sumnje na ubojstvo, ali da će istražiti sve mogućnosti, uključujući ubojstvo prikriveno kao samoubojstvo.

"Bjeloruski građanin Vitalij Šišov, koji je nestao jučer u Kijevu, pronađen je danas obješen u jednom od kijevskih parkova, nedaleko od njegova mjesta stanovanja", navodi se u policijskom priopćenju.

Ukrajina, Poljska i Litva postale su utočište za Bjeloruse od represije predsjednika Aleksandra Lukašenka, koja se intenzivirala nakon spornih izbora prošle godine.

Šišov je bio čelnik organizacije Bjeloruska kuća u Ukrajini koja pomaže Bjelorusima da pronađu smještaj, poslove i pravni savjet, navodi se na stranicama udruge.

Organizacija je objavila u ponedjeljak da ne može kontaktirati Šišova. Kazali su da je Šišov napustio svoj stan u 9 ujutro, a trebao se vratiti sat vremena kasnije.

Bjeloruske vlasti okarakterizirale su prosvjednike protiv vlade kao kriminalce ili nasilne revolucionare koje podržava Zapad, a postupke represivnog aparata kao primjerene i potrebne.

Čelnica bjeloruske oporbe: Smrt aktivista u Ukrajini mogla bi biti zločin
 

Čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska rekla je u utorak u Londonu da bi smrt bjeloruskog aktivista mogla biti zločin, no dodala je da će istraga pokazati konačnu istinu.

"Radije bih pričekala rezultate istrage", rekla je Tihanovska novinarima u Downing Streetu kad su je upitali o smrti Šišova. "Rekla bih da je to bio zločin, no ne mogu tvrditi bez ikakvih rezultata istrage", kazala je.

Bjelorusku oporbenu čelnicu u utorak je u Londonu primio britanski premijer Boris Johnson.

"Na vašoj smo strani, podržavamo ono što radite", rekao je Johnson Tihanovskoj u Downing Streetu. "Drago mi je što vas vidim", dodao je.

Britanski premijer istaknuo je da Britanija ostaje dosljedna u potpori civilnom društvu i demokraciji u Bjelorusiji.