Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: Afp

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zaprijetio je u utorak da će pustiti veliki broj migranata u Europu, a posebno u Njemačku, kao odgovor na europske sankcije uvedene zbog spornih izbora, nasilnog suzbijanja prosvjeda i zatvaranja političkih protivnika.


Lukašenko će zabraniti tranzit robe kroz Bjelorusiju iz Kine i Rusije, rekao je na sastanku vlade u utorak.

Vezani članci Aleksandar Lukašenko Iznenada i bez najave: Aleksandar Lukašenko prisegnuo za novi predsjednički mandat, Bjelorusiji prijete sankcije Bjeloruske snage počele privoditi prosvjednike u Minsku Kaos na ulicama Minska: Muškarci u uniformama i s fantomkama privode prosvjednike

Rekao je da će pustiti masu izbjeglica iz zemalja poput Afganistana, Sirije i Iraka u Europu. "Nikoga nećemo zaustaviti", rekao je Lukašenko.
Ljudi su na svom putu iz ratnih područja u "toplu i ugodnu Europu", a i Njemačkoj su potrebni radnici, dodao je.

Istovremeno je najavio da više neće dopuštati tranzit robe kroz Bjelorusiju u Rusiju i Kinu.

"Sjećate li se Škode, NIVEA-e i drugih? Rekli smo im: momci, hvala i doviđenja!", rekao je Lukašenko svojim ministrima.

U prvom koraku zatvoreno je bjelorusko tržište, rekao je bjeloruski predsjednik. U drugom koraku zabranit će se protok robe kroz zemlju, dodao je.

"Isto se mora učiniti s Nijemcima. Pustite ih da dostavljaju svoju robu Rusiji i Kini kroz Finsku. Ili kroz Ukrajinu - ondje ima dobrih ruta, i tamo dostave svoju robu", rekao je.

Lukašenkovi potezi uslijedili su nakon niza sankcija Europske unije Minsku zbog nasilnog suzbijanja prosvjeda koji su izbili prošle godine glede spornih predsjedničkih izbora koje mnogi smatraju namještenima.
Sankcije EU-a, ali i Sjedinjenih Država, stvaraju pritisak Bjelorusiji koja prima financijsku potporu iz Moskve. Bjelorusija je dugo bila financijski ovisna o Rusiji s dugovima koji su dosegli milijarde.