Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz nepravilnosti

Građani u strahu za rezultate izbora: Viđeni crni džipovi, nezapečaćene kutije, ali najgori je - bugarski vlak

Screenshot
Screenshot x/Kreni-Promeni
Aktualno Galerija Izbori u Srbiji 2023. Izbori u Srbiji 2023. Foto: Cropix Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić Foto: Cropix Dragan Đilas Dragan Đilas Foto: Cropix Izbori u Srbiji 2023. Izbori u Srbiji 2023. Foto: Cropix +0 Screenshot Galerija 1/5 >>
Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), nevladina i neprofitna organizacija u Srbiji, uočio je, na temelju informacija od promatrača, zaključno s 9 sati, više od 50 različitih nepravilnosti na izborima u Srbiji.

U Srbiji traju izbori za parlament, a u isto vrijeme održavaju se i lokalni izbori. Ankete idu u korist aktualnog predsjednika Aleksandra Vučića

Od otvaranja birališta u 7 sati dosad je zabilježeno više izbornih nepravilnosti. Na nekim mjestima nije ubačen kontrolni listić prije početka glasanja, neke izborne kutije uopće nisu zapečaćene, uočeno je da neki ljudi fotografiraju svoje glasačke listiće, a u Novom Beogradu je čak primijećen i "bugarski vlak", piše Nova.rs.

Pročitajte i ovo Mjesto prometne nesreće u Tribunju MJEŠTANI ZGROŽENI Tragedija u Tribunju: Na nogostupu vozač usmrtio djevojku (19) pa pobjegao, proglašeno tri dana žalosti

“U Novom Beogradu je zabilježen pritisak na birače i bugarski vlak, koji predstavljaju teži oblik izbornih nepravilnosti. Primijećena je grupa muškaraca koja izlazi iz džipa i prilazi biračima s papirima. Nakon prijave incidenta odmah smo obavijestili nadležne organe", priopćili su promatrači iz pokreta Kreni-promeni.

 

 

Što je bugarski vlak?

Bugarski vlak je jedan od načina na koje politička stranka može zloupotrijebiti pravo glasa građana i namjestiti rezultate u svoju korist. Ova tehnika manipulacije izborima primjećivana je u Srbiji unazad nekoliko godina, a navodno je dobila ime po izbornoj krađi u Bugarskoj na izborima 2009.

Pročitajte i ovo Ilustracija Od svih zaboravljen Priča koja slama srce: Ovaj muškarac tri godine nikome nije nedostajao

Pročitajte i ovo Donald Trum u New Hampshireu PRIZVUK NACISTIČKE RETORIKE Trump ponovo ima ksenofobične ispade: "Oni truju krv naše zemlje"

Metoda funkcionira tako da "lokomotiva", odnosno osoba koja je bliska organizaciji izbora ili na neki način posjeduje prazan glasački listić isti popunjava izvan biračkog mjesta i daje slijedećem biraču odnosno "vagonu". Birači ovo rade uglavnom uz novčanu naknadu ili pod ucjenom.

Birač popunjeni listić stavlja u kutiju, a svoj nepopunjen listić iznosi "lokomotivi" koja ga ponovno popunjava i daje slijedećem "vagonu" koji ponavlja proceduru. I tako sve dok ima "vagona" koji će unositi već popunjene listiće.

Pročitajte i ovo Soba za saslušanja u američkom Senatu Seks-skandal potresa Ameriku Dvojica muškaraca snimila seks u Senatu, jedan je pozirao na sve četiri na stolu: "Više nije zaposlen"

Brojne prijave

Predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević demantirao je da se na biračkim mjestima u Novom Beogradu i Starom gradu vrši pritisak na birače, a posebno "neosnovane i sramne tvrdnje da je primjećen težak oblik izbornih nepravilnosti".

No, Nova.rs piše kako se na društvenim mrežama pojavila fotografija iz naselja Gorica, gdje je jedan korisnik navodno primijetio organizirano dovođenje glasača kombijem i osobe koje navodno drže duple popise.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opasna ruta Nova tragedija u Sredozemlju: More je progutalo više od 60 ljudi, među njima je bilo i djece

Jedan korisnik društvenih mreža tvrdi pak da je snimio automobil u kojemu se navodno isplaćuje novac glasačima ispred Osnovne škole Sutjeska u Zemunu.

U Kraljevu su predstavnici opozicije prekinuli bugarski vlak, koji je orgnizirala vladajuća stranka, kažu članovi odbora za Nova.rs.

Jedan građanin snimio je kod osnovne škole u beogradskom naselju Jajinci grupu građana koja je navodno dovedena iz Pančeva na glasanje. Na njegovo pitanje kako dolaze iz Pančeva na glasanje u to naselje, uglavnom su okretali glavu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene