Prosvjedni ljudski lanac u Baskiji (Foto: AFP)
Prosvjedni ljudski lanac u Baskiji (Foto: AFP) Foto: Afp

Deseci tisuća stanovnika Baskije u nedjelju su, primivši se za ruke, napravili 202 kilometra dugačak ljudski lanac nastojeći na taj način pozvati na održavanje regionalnog glasanja o neovisnosti.


U španjolskom ustavu donesenom 1978. nakon rušenja režima diktatora Francisca Franca stoji da je zemlja nedjeljiva. Zadnji pokušaj održavanja referenduma o odcjepljenju Katalonije završio je teškim neuspjehom i zakonskim kaznama.

Vezani članci Zdravstveni djelatnici, ilustracija Sumnja se na britanski soj koronavirusa: Preminulo 11 korisnika doma za starije Baskijska organizacija ETA (Foto: AFP) Baskijska organizacija ETA traži oprost od civila: "Prouzročili smo puno boli i nepopravljive štete"

Bivšega premijera i člana konzervativne Narodne stranke Mariana Rajoya, kojega su naveliko kritizirali zbog načina na koji se suočio s katalonskom krizom, na vlasti je 1. lipnja naslijedio socijalistički lider Pedro Sanchez.

Nakon što je Rajoyeva stranka krajem svibnja osuđena za korupciju, članovi parlamenta izglasali su nepovjerenje njegovoj manjinskoj konzervativnoj vladi, što je na vlast dovelo Sancheza. Novi premijer pozvao je na obnovu pregovora s vodstvom Katalonije.

I dok većina stanovnika Baskije, koja već raspolaže prilično visokim stupnjem autonomije te, poput Katalonije ima vlastiti jezik i kulturu, ne podupire zamisao o neovisnosti, brojni vjeruju da bi se stanovnicima trebalo omogućiti pravo na glasanje o tome.

Organizaciju prosvjeda formiranjem ljudskog lanca preuzela je baskijska grupe Gure Esku Dago (U vlastitim rukama). Lanac je započeo u San Sebastianu, a završio pred zgradom baskijskoga parlamenta u Gasteizu.

Španjolska vlada, koju podupire ustavni sud, i dalje smatra da je bilo kakva organizacija izjašnjavanja o regionalnoj neovisnosti protuzakonita.