Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neizvjestan status srbijanske pokrajine Kosova nakon neuspješnih pregovora Srba i kosovskih Albanaca mogao bi dovesti do razdoblja nesigurnosti, upozorili su visoki dužnosnici Europske unije i NATO-a danas u Beču.


"Neizvjesnost je izvor nesigurnosti", upozorio je Pieter Feith, zamjenik generalnog direktora u Tajništvu Vijeća Europske unije na konferenciji "Sigurnost za sve na Kosovu" sazvanoj na poticaj austrijske ministrice vanjskih poslova Ursule Plassnik, javila je agencija France Presse.

Vezani članci Ankete daju prednost Albinu Kurtiju Kosovo na izborima u kojima se nova generacija suprotstavlja staroj: "Mi dolazimo, oni odlaze" Aleksandar Vučić Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...''

"Rješenje kosovskog pitanja od temeljne je važnosti", istaknuo je Feith, dodavši da je EU razradio planove na temelju prijedloga izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, koji Beograd odbacuje, a Priština prihvaća, a predviđa neovisnost pod međunarodnim nadzorom.

"Međunarodna zajednica će prijeći s uprave u pokrajini na njezin nadzor", istaknuo je Feith, dodavši da će "buduća nazočnost međunarodnih snaga omogućiti zaštitu kosovskog stanovništva od prijetnja iz unutrašnjosti Kosova".

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, koji je takođe pozvan na konferenciju u Beču, obvezao se da mirovne snage KFOR-a ne će dopustiti nikakvo nasilje na Kosovu.

Rekao je kako Kosovo mora ostati mjestom gdje će kosovski Albanci i Srbi moći "živjeti zajedno u miru i sigurnosti" te da će 17.000 pripadnika KFOR-a spremno odgovoriti na svaki pokušaj ugrožavanja mirna života na Kosovu".

UN-ov upravitelj Kosova Joachim Ruecker kazao je kako je sigurnosno stanje na Kosovu stabilno, ali je upozorio da se ne treba uljuljkivati u samozadovoljstvo, javio je Associated Press. Njemački je diplomat, koji vodi UN-ovu privremenu upravu na Kosovu, također kazao kako su ljudi frustrirani i umorni razvučenim pregovorima o budućem statusu
pokrajine. Istaknuo je kako međunarodni posrednici moraju donijeti jasne zaključke o tome kako dalje.

"Kosovo ne može upasti u rupu kad dođe 11. prosinca i nakon toga", rekao je on. Do 10. prosinca međunarodni posrednici iz SAD-a, EU-a i Rusije, koji su vodili iscrpljujuće pregovore između Srbije i kosovskih Albanaca, trebaju podnijeti izvješće glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.