Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Neizvjestan status Kosova može dovesti do nesigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neizvjestan status srbijanske pokrajine Kosova nakon neuspješnih pregovora Srba i kosovskih Albanaca mogao bi dovesti do razdoblja nesigurnosti, upozorili su visoki dužnosnici Europske unije i NATO-a danas u Beču.

"Neizvjesnost je izvor nesigurnosti", upozorio je Pieter Feith, zamjenik generalnog direktora u Tajništvu Vijeća Europske unije na konferenciji "Sigurnost za sve na Kosovu" sazvanoj na poticaj austrijske ministrice vanjskih poslova Ursule Plassnik, javila je agencija France Presse.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

"Rješenje kosovskog pitanja od temeljne je važnosti", istaknuo je Feith, dodavši da je EU razradio planove na temelju prijedloga izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, koji Beograd odbacuje, a Priština prihvaća, a predviđa neovisnost pod međunarodnim nadzorom.

"Međunarodna zajednica će prijeći s uprave u pokrajini na njezin nadzor", istaknuo je Feith, dodavši da će "buduća nazočnost međunarodnih snaga omogućiti zaštitu kosovskog stanovništva od prijetnja iz unutrašnjosti Kosova".

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, koji je takođe pozvan na konferenciju u Beču, obvezao se da mirovne snage KFOR-a ne će dopustiti nikakvo nasilje na Kosovu.

Rekao je kako Kosovo mora ostati mjestom gdje će kosovski Albanci i Srbi moći "živjeti zajedno u miru i sigurnosti" te da će 17.000 pripadnika KFOR-a spremno odgovoriti na svaki pokušaj ugrožavanja mirna života na Kosovu".

UN-ov upravitelj Kosova Joachim Ruecker kazao je kako je sigurnosno stanje na Kosovu stabilno, ali je upozorio da se ne treba uljuljkivati u samozadovoljstvo, javio je Associated Press. Njemački je diplomat, koji vodi UN-ovu privremenu upravu na Kosovu, također kazao kako su ljudi frustrirani i umorni razvučenim pregovorima o budućem statusu
pokrajine. Istaknuo je kako međunarodni posrednici moraju donijeti jasne zaključke o tome kako dalje.

"Kosovo ne može upasti u rupu kad dođe 11. prosinca i nakon toga", rekao je on. Do 10. prosinca međunarodni posrednici iz SAD-a, EU-a i Rusije, koji su vodili iscrpljujuće pregovore između Srbije i kosovskih Albanaca, trebaju podnijeti izvješće glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene