Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od osam milijuna Kubanaca danas je pozvano da izađu na izbore za novi saziv Nacionalne skupštine, kubanskog jednodomnog parlamenta, iz kojeg će se poslije odabrati novo komunističko vodstvo te jednostranačke države.


Novo kubansko vodstvo će proizaći iz postupka koji obilježava nesigurnost glede Fidela Castra. Čovjek koji Kubu vodi gotovo pola stoljeća kandidat je na izborima, ali se ne zna hoće li tražiti novi mandat predsjednika države.

Vezani članci Mito, ilustracija Skandal uoči izbora: Dvojica političara dali ostavke zbog afere primanja mita, poznato i za što Branimir Bunjac (Foto: Dnevnik.hr) Je li Kuba naprednija od Hrvatske: Prema riječima ovog zastupnika - jest, i to na gotovo svim razinama

Castro (81) je u srpnju 2006. privremeno prenio vlast na svojeg brata Raula kako bi se podvrgnuo operaciji probavnog trakta. Otad se nije vratio na vlast niti je izlazio u javnost, a ovog je tjedna priznao kako fizički nije spreman za pojavljivanje u javnosti.

Prema kubanskom Ustavu, prva sjednica novog saziva parlamenta mora se održati najkasnije 45 dana poslije izbora, a na njoj će biti izabrani članovi Državnog vijeća, pa će se doznati i koji je položaj sebi namijenio Castro.

Kubanci će birati 614 zastupnika sa liste koja sadrži isti broj
kandidata. 

Vlasti tvrde da takav sustav - u kojem je teoretski moguće da kandidat ne bude izabran ako ne dobije 50 posto plus jedan glas - omogućuje manje poznatim kandidatima jednake šanse kao i slavnim kandidatima, poput Fidela ili Raula Castra.

Kritičari kubanskog režima smatraju da takav sustav uopće ne
omogućuje izbore u pravom smislu riječi.