Ministri unutarnjih poslova i pravosuđa zemalja članica Europske unije od Europske komisije zatražili su produženje privremenih graničnih kontrola unutar Schengenske zone i do dvije godine.


Na neformalnom sastanku u Amsterdamu čule su se i prijetnje Grčkoj o isključenju iz zone. Ministre unutarnjih poslova i pravosuđa na neformalnom sastanku u Amsterdamu dočekao je prosvjed Amnesty Internationala. Lutkama nakrcanima na brod željeli su skrenuti pažnju na opasnosti s kojima su suočeni migranti. A ministri su od Europske komisije zatražili produženje privremenih graničnih kontrola unutar Schengenske zone.

Vezani članci Fabrice Leggeri Europski šef za graničnu i obalnu stražu optužen za nepravilnosti u trošenju novca i loše postupanje s osobljem Ursula von der Leyen Ursula von der Leyen najavila važne novosti u borbi protiv korone, ali i za dostojanstvo rada: ''Nekima se ne isplati raditi''

'Trenutačno se privremene granične mjere mogu primjenjivati samo na rok od šest mjeseci.  Nezapamćeni priljev azilanata koji je neke zemlje nagnao da primjene te mjere, još se nije smanjio', rekao je nizozemski kinistar migracija, Klaas Dijkhof.

Grčka je dobila prijetnje o isključenju iz Schengenske zone

'Vjerujem da je jasno, ako nije moguće štititi vanjsku granicu Europske unije, znači grčko-tursku granicu, onda će se vanjska granica Schengena pomaknuti prema srednjoj Europi', rekla je austrijska ministrica unutarnjih poslova, Johanna Mikl-Leitner.

Atena se žali da se nemoguće nositi s navalom imigranata i da joj druge zemlje Europske unije ne pružaju dovoljno pomoći. Prošle godine preko Grčke je u Europu stiglo više od milijun ljudi. Većini je cilj bila Njemačka. Kancelarka Merkel izložena je sve jačem pritisku da smanji dotok migranata.

'Ostajemo uvjereni da 2016. mora donijeti promjenu u našoj politici prema migrantima. To se mora dogoditi u roku od nekoliko mjeseci ili čak tjedana jer se imigracija ne smanjuje', kazao je bavarski premijer, Horst Seehofer.

U Amsterdamu je predstavljen i Europski protuteroristički centar. Primarni cilj centra je oko 5 tisuća Europljana koji su radikalizirani u sukobima u Siriji i Iraku. Mnogi od njih su se vratili i predstavljaju neposrednu prijetnju sigurnosti.