Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Neću mijenjati svoje odluke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak izjavio je u Bruxellesu da neće mijenjati svoje odluke koje su izazvale oštre reakcije u Republici Srpskoj te da očekuje da će se situacija u zemlji smiriti.

"Neću mijenjati svoje odluke jer su one dobre za Bosnu i Hercegovinu. Očekujem da će se situacija smiriti i da će se BiH usmjeriti na put prema europskim integracijama", izjavio je Lajčak skupini novinara u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Lajčak se u bruxelleskom sjedištu NATO-a sastao s glavnim tajnikom Saveza Jaapom de Hoopom Schefferom i Vijećem NATO-a, zatim s povjerenikom Europske komisije za proširenje Ollijem Rehnom i Odborom EU-a politička i sigurnosna pitanja.

Visoki predstavnik je 19. listopada donio mjere koje bi trebale
pojednostaviti djelovanje glavnih institucija u BiH. 

Prema Lajčakovoj odluci Vijeće ministara BiH može odlučivati kada u njegovu radu sudjeluje većina ministara, a odluke su valjane kada za njih glasuje obična većina pod uvjetom da ona uključuje po jednog ministra iz svakog konstitutivnog naroda, umjesto kao dosad dva ministra.

Lajčak je zatražio od Parlamenta BiH da sam do 1. prosinca izmjeni svoj poslovnik o radu i na sličan način definira pravila održavanja sjednica i donošenja zakona.

Lajčak je istaknuo da je BiH nefunkcionalna država suočena s brojnim problemima. 

Njezini politički predstavnici nisu u stanju se dogovoriti
oko strategije za buduće djelovanje niti oko ciljeva, stoga nema napretka, rekao je.

Lajčak je reakcije na njegove odluke u srpskom entitetu nazvao "pretjeranima", kazavši da želi vjerovati da je sadašnja kriza nastala kao rezultat nesporazuma ili nepovjerenja i da nije povezana s rješavanjem pitanja statusa Kosova.

"Ovo je umjetno stvorena kriza. Nadam se da domaći čimbenici u BiH djeluju u dobroj vjeri, a ako netko bude igrao drugu igru međunarodna zajednica će morati djelovati", rekao je Lajčak. 

"Moji potezi u BiH nemaju veze s Kosovom", dodao je.

Lajčak je nakon donošenja odluka bio izložen žestokim kritikama političkih stranaka i nevladinih udruga iz Republike Srpske, ali i iz Srbije.

Lajčak je za srbijanskog premijera Vojislava Koštunicu rekao da je "lagao o njemu" te mu poručio da Srbija ima svoje probleme s kojima se treba baviti.

Također je rekao da će međunarodna zajednica ostati nazočna u BiH koliko bude potrebno, te da Ured visokog predstavnika ne predstavlja problem. 

"Ured Visokog predstavnika nije problem, nego je reakcija na
problem", rekao je.

Lajčak je najavio da će se ovoga mjeseca, nakon susreta prošli mjesec u Mostaru, ponovno sastati čelnici šest parlamentarnih stranaka kako bi otpočeli proces usuglašavanja novog ustava za BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene