Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nebojša Stefanović:

Srbija ne može sama, bez Europe, usporiti priljev migranata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija traži pomoć Europe zbog imigrantske krize.

Srbija je spremna za svaki mogući scenarij ako se nastavi podizanje ograda na granicama, podignut je stupanj sigurnosti i bit ćemo odgovorni i prema svojim građanima i prema migrantima koji ulaze na naš teritorij, kazao je u utorak srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović istaknuvši međutim kako Srbija nikako ne može sama, bez pomoći Europe, usporiti priljev migranata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očekuju val 7000 izbjeglica Vulin: 'Srbija je jedina zemlja u okruženju koja zbrinjava izbjeglice' Slika nije dostupna Otkrila stručna osoba Razotkriven 'kompleks' Mađarske zbog kojeg se ovako ponaša prema izbjeglicama

Komentirajući za Radio-televiziju Srbije (RTS) informacije da Slovenija i Austrija već podižu žičane ograde na svojim granicama, Stefanović je rekao da Srbija bez pomoći Europe ne može prihvatiti usporavanje kretanja migranata.

“Predviđeno je da oko 2.000 migranata dnevno uđe u te zemlje (Sloveniju i Austriju), ali Srbija to ne može prihvatiti, jer što da radimo ako kod nas uđe 8.000 ljudi, a dnevno možemo pustiti samo 2.000? Zbog toga tražimo pomoć Europe”, rekao je Stefanović za RTS.

On je za utorak popodne najavio novu sjednicu državnog Ureda za koordiniranje službi sigurnosti na kojoj će biti predložene odgovarajuće mjere.

“Naravno, na premijeru je da odluči o tome. Mi smo odlučni i odgovorni i prema građanima Srbije, ali i prema migrantima koji prolaze kroz Srbiju”, rekao je Stefanović, naglasivši kako Srbija nastoji biti “korektan partner” svim državama u regiji.

SRBI TVRDE - 'Zadržali smo muškarca s putovnicom s imenom jednog od napadača'

“Naši susjedi su, međutim, svjesni da mi možemo u manjem broju usporiti kretanje migranata, ali ih ne možemo ostaviti ovdje - niti oni to žele, niti mi to gospodarski možemo prihvatiti”, kazao je Stefanović, istaknuvši da Srbija pozorno prati odluke Berlina.

“Za nas je bitna odluka Njemačke i ako ona donese odluku o usporavanju kretanja izbjeglica, to će za nas biti problem”, ocijenio je za RTS Stefanović.

“Prati ćemo šta se događa i bez obzira na to šta se bude događalo, Srbija neće biti nespremna, jer se pripremamo za sve scenarije”, rekao je Stefanović

On kaže da je Srbija na svim kritičnim točkama pojačala sigurnosne snage i obavještajni rad za efikasno suzbijanje ekstremističkih prijetnji i terorizma.

“Pojačali smo kontrolu migranata i razgovaramo s predstavnicima EU što se sve još može poboljšati, uključujući što detaljnije preglede i uzimanje biometrijskih podataka”, izjavio je srbijanski ministar unutarnjih poslova za RTS i za subotu u Beogradu najavio policijsko-vojnu vježbu u kojoj će snage sigurnosti demonstrirati kakav je odgovor Srbije na terorizam.

Prihvatni centar za migrante u Preševu, na jugu Srbije, danas će posjetiti srbijanski premijer Aleksandar Vučić i visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Antonio Guterres, a cilj tog posjeta je da pridonese efikasnijem rješavanju izbjegličko-migrantskih problema. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene