Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Ne napuštajte BiH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosni i Hercegovini danas prijeti istinska opasnost od propasti a međunarodna zajednica mora se jače i ozbiljnije angažirati kako bi spriječila da se to doista i dogodi, upozorili su bivši američki diplomat Richard Holbrooke i nekadašnji Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Smatrajući stanje u BiH iznimno zabrinjavajućim, njih dvojica su objavili zajednički autorski tekst o stanju toj zemlji kojega su u srijedu prenijeli britanski 'The Guardian' sarajevski 'Dnevni avaz' a u narednim danima treba ga tiskati i ugledni 'The Washington Post'.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

'Danas se ova zemlja suočava s istinskom opasnošću od kolapsa. Kao i 1995. godine potrebno je angažiranje transatlantske zajednice ako ne želimo biti vraćeni u još jednu bosansku krizu', temeljno je upozorenje kojega su izrekli arhitekt Daytonskog sporazuma Holbrooke i Sir Paddy Ashdown.

Oni nemaju nikakvih dvojbi kako je trenutačno najveći problem politika koju provodi predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik te pojašnjavaju kako on sada radi potpuno isto što je godinama prije njega radila i Srpska demokratska stranka. 

>> 'RS ne može preživjeti kao neovisna'

>> 'Da me Lajčak smjeni pogurao bih se s vojnicima, a novinari bi to snimili' 

>> Mesić: Dodik je novi Milošević

'Njegova dugoročna politika je jasna: dovesti svoj srpski entitet - Republiku Srpsku - u poziciju da se otcijepi čim se ukažu takve mogućnosti', navode Holbrooke i Ashdown upozoravajući kako je Dodik u proteklom razdoblju uspio uništiti najveći dio napretka koji je u BiH postignut za svih 13 godina od završetka rata a sve to uz neprikrivenu potporu Rusije.

Slabljenje države BiH, na čemu sustavno radi Dodik, ujedno je i najveći problem na njezinu putu ka Europskoj uniji, ističe ugledni diplomatski dvojac.

Propast ove zemlje još se može zaustaviti pod uvjetom da se EU probudi, da se nova američka administracija aktivno uključi i da jedni i drugi potvrde opredjeljenje za opstanak BiH Holbrooke i Ashdown priznaju kako je Dodikovo djelovanje uspjelo i zahvaljujući stalnom sukobljavanju s Harisom Silajdžićem.

'Činjenica je da obojica krše temeljno načelo Daytonskog sporazuma: federalni sustav u okviru jedne države. Otrovni odnosi i sukobi između njih dvojice predstavljaju srce sadašnje krize u BiH', pišu bivši američki i britanski diplomat.

Oni dodaju kako je rezultat to da su danas ponovo oživljeni strahovi iz 1992. godine a protekli lokalni izbori pokazali su i to kako jača potpora nacionalističkim strankama.

Međunarodna zajednica pri tom je zbunjena jer je Bushova administracija okrenula leđa BiH, a Europska unija, unatoč zanimanju za stanje u ovoj zemlji, nije uspjela razviti nikakvu koherentnu strategiju prema njoj.

'Što je još gore, proklamiranjem napretka tamo gdje ga nije bilo, EU je oslabila ne samo svoj utjecaj nego i utjecaj Ureda Visokog predstavnika i međunarodnih vojnih snaga', upozorili su Holbrooke i Ashdown očevidno aludirajući na spremnost EU da prihvati tek kozmetičke promjene ustroja policije u BiH.

Navode kako je EU praktično izdala Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka ne dopuštajući mu da koristi široke ovlasti koje ima na papiru.

Holbrooke i Ashdown zalažu se da OHR nipošto ne bude zatvoren, unatoč inzistiranju Dodika i Rusije.

'Propast ove zemlje još se može zaustaviti pod uvjetom da se EU probudi, da se nova američka administracija aktivno uključi i da jedni i drugi potvrde opredjeljenje za opstanak BiH kao države uz učinkovitu nazočnost međunarodnih vojnih snaga i otpočinjanje procesa jačanja dugoročnijeg pristupa međunarodne zajednice, uključujući tu novi način za razrješenje ustavnog čvora BiH', poručuju Holbrooke i Ashdown.

Zaključili su konstatacijom kako se u protivnom stanje može 'strašno pogoršati i to prilično brzo', a svi bi morali biti svjesni cijene koja će se platiti ukoliko se takvo što doista i dogodi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene