Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'RS ne može preživjeti kao neovisna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Referendumom o odcjepljenju Republike Srpske prekoračila bi se 'crvena crta' koju je postavila međunarodna zajednica, a osim toga RS ne bi mogao ekonomski preživjeti kao neovisna država, izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak za njemački tjednik Der Spiegel.

Lajčak je istaknuo kako smjenom premijera RS-a Milorada Dodika ne bi pomogao Bosni i Hercegovini. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lajčak zabrinut odlukama Skupštine Republike Srpske Slika nije dostupna Dodik i dalje protiv Lajčaka

'Time ne bih pomogao zemlji. Umjesto da traže smjene, ljudi moraju shvatiti da im političari nacionalisti zatvaraju put u Europsku uniju', rekao je Lajčak. On po tzv. Bonnskim ovlastima može opozivati političke dužnosnike u BiH za koje se ocijeni da ne surađuju.

Lajčak je to izjavio nekoliko dana pošto je Dodik potkraj prošlog tjedna rekao kako ima svoj scenarij ako ga Lajčak opozove te da bi u tom slučaju utemeljio nevladinu udrugu koje bi bio predsjednik i 'poveo bi Republiku Srpsku u osamostaljenje'.

Na upit može li spriječiti referendum o odcjepljenju Republike Srpske, Lajčak je odgovorio kako 'to ne bi dopustio'.

'Dodik, međutim, prijeti da uništi BiH na mnogo jednostavniji i zakonit način - povlačenjem svojih ministara i zastupnika iz središnjih državnih tijela i prelaskom u oporbu', rekao je Lajčak. Dodao je kako bi to 'paraliziralo parlament, ne bi bilo vlade i ne bi bilo Bosne i Hercegovine'. 'Bez Srba nema BiH", kazao je Lajčak Der Spiegelu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene