Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tri broda stalne NATO skupine za čišćenje mina koju čini zapovjedni poljski brod “Kontraadmiral Xawery Czernicki”, španjolski “Duero” i njemački “Rottweil”, uplovila su u petak u luku Bar u okviru posjeta mornarici Crne Gore.


Ovaj posjet, kazalo je ministarstvo obrane, ima za cilj jačanje pomorske sigurnosti, te suradnje i partnerstvo NATO-a i Crne Gore. Tijekom posjeta bit će održana zajednička vježba NATO skupine i crnogorske mornarice.

Vezani članci Svećenik u Crnoj Gori, ilustracija Prosvjedi u Crnoj Gori zbog privođenja svećenika, policija bacila suzavac: "Ustaše! Ne damo vladiku" Svećenik, ilustracija Napeto u Crnoj Gori: Policija zbog održavanja vjerske svečanosti došla po vladiku i svećenike SPC-a

Zapovjednik SNMCMG2, kapetan fregate Aleksander Urbanowicz, kazao je novinarima da će zajednička vježba s pripadnicima crnogorske mornarice biti prilika da se razmijene znanja i iskustva, ali i unaprijede sposobnosti i suradnja.

Ova skupina brodova, kao jedinstvena cjelina, djeluje uglavnom u Sredozemnom i Crnom moru, a specijalizirana je za operacije čišćenja mina i drugih ubojnih sredstava zaostalih iz ratova tijekom 20. stoljeća.

Crna Gora bi trebala postati članica NATO-u nakon što se dovrši postupak ratifikacije njezina protokola o pristupanju u svih dvadeset i osam zemalja članica. (Hina)