Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećava se kompleksnost europskih vojni vježbi

U NJEMAČKU STIŽU POJAČANJA - NATO jača svoj istočni bok u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko novoizabrani američki predsjednik Donald Trump ne ubrza pristupanje Crne Gore NATO-u, to bi moglo gurnuti Crnu Goru u ruke Rusiji koja se protivi ulasku Crnogoraca u Sjevernoatlantski savez, rekao je u nedjelju profesor Daniel Serwer sa Sveučilišta Johns Hopkins.

“Ukoliko Donald Trump, ne izvrši pritisak za pristupanje Crne Gore NATO-u, to neće pomoći Podgorici, ili njenim odnosima sa SAD-om”, kazao je Daniel Serwer, profesor upravljanja sukobima i za transatlantske odnose na Johns Hopkinsu, za podgorički list Pobjedu od nedjelje.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

Serwer je ustvrdio da bi to “moglo gurnuti Crnu Goru u ruske ruke".

Na pitanje da li bi sadašnji komplicirani odnosi SAD-a i Rusije mogli utjecati na ulazak Crne Gore u NATO, Serwer je ocijenio da nitko u američkom Kongresu ne želi usporiti ratifikaciju zbog ruskog protivljenja, ali ostaje da se vidi šta će nova administracija učiniti.

“Nadam se da će željeti poslati Rusima vrlo jasan signal da vrata NATO-a ostaju otvorena za one koji su kvalificirani i koji žele ući. Europa - cjelovita i slobodna (što znači, između ostalog i dobrovoljno pridruživanje Savezu) je dobra ideja”, kazao je Serwer.

On se nada da će protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u biti odobren u američkom Senatu u narednih nekoliko tjedana.

"Ako se to ne dogodi prije 20. siječnja, sumnjam da će to biti prioritet nove administracije", rekao je Serwer.

Rekao je da bi u tom slučaju ključni senatori trebali to odraditi "kako bi poslali nedvosmisleni signal potpune posvećenosti Savezu, što je ujedno i poruka i Donaldu Trampu i Vladimiru Putinu".

Američka vojska obećala kompleksnije vježbe u Europi kao odgovor na rusku agresiju

Američka je vojska u nedjelju obećala povećati djelokrug i kompleksnost europskih vojni vježbi kao odgovor na rusku agresiju, a u Njemačku su stigla pojačanja u vidu tenkova, kamiona i ostale opreme kojom NATO jača svoj istočni bok u Europi.

"Da budem jasan: ovo je dio naših poteza da se suprotstavimo ruskoj agresiji, osiguramo teritorijalni integritet naših saveznika i održimo Europu koja je cjelovita, slobodna, prosperitetna i mirna", rekao je general-pukovnik američkih zračnih snaga Tim Ray, zamjenik zapovjednika europskog zapovjedništva SAD-a.

Ray je naglasio snažnu privrženost SAD-a Europi tijekom posjeta Bremerhavenu, njemačkoj luci na sjeveru države u kojoj je obilježio dolazak više od 2800 komada opreme koju će više od 4 tisuće američkih vojnika koristiti u vježbama u NATO-ovim članicama koje graniče s Rusijom.

Jačanje snaga NATO-a i SAD-a u istočnoj Europi događa se nekoliko dana nakon što su američke obavještajne agencije optužile ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naredio kibernetičke napade i širenje lažnih vijesti kako bi povećao izborne izglede republikanca Donalda Trumpa diskreditiranjem demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Ray je istaknuo kako se gotovo 70 tisuća vojnika u Europi prilagođava ubrzano promjenjivim strateškim izazovima poput ruskih vojnih operacija u Ukrajini, migrantskih valova iz Sirije i islamskog radikalizma.

Američka vojska i NATO jačaju svoju sposobnost da hitro odgovore na novonastale prijetnje tako što stvaraju zalihu opreme i obnavljaju zapuštenu europsku infrastrukturu.

Novopridošli tenkovi i kamioni samo su dio većeg naoružanja koje uključuje opremu za "prostor, kibernetički prostor, zrak i zemlju", istaknuo je Ray.

Američka i poljska vojska pripremaju se za velike vježbe koje će se održati krajem siječnja. Američki dužnosnici su izjavili kako će se ovogodišnje vojne vježbe usredotočiti na bolju integraciju različitih vojnih komponenti i domena umjesto da se fokusira na pojedinačna područja poput superiornosti u zraku kao što su to činile u prošlosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene