Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NATO tvrdi da ima mandat ostati na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO-ove snage imaju mandat ostati na Kosovu i intervenirati kako bi tamo održali sigurnost nakon očekivane objave neovisnosti, rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Ministri obrane zemalja članica NATO-a na razgovorima u Litvi složili su se da će postojeća rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a nastaviti opravdavati nazočnost NATO-a na Kosovu ako tamošnja albanska većina proglasi neovisnost, što se očekuje idućih tjedana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rice: Samo neovisno Kosovo može stabilizirati Balkan Slika nije dostupna Kather: Podjela Kosova nije dobro rješenje

Zapadne su sile naznačile da će podržati takav potez.

'Da, 1244 je temelj i ostat će temelj za nazočnost NATO-a', rekao je na konferenciji za tisak Jaap de Hoop Scheffer.

Rusija, najveći saveznik Srbije u pitanju Kosova, rekla je da bi NATO prekršio UN-ov mandat ako bi, primjerice, intervenirao kako bi suzbio prosvjede srpske manjine na Kosovu protiv proglašenja neovisnosti.

NATO nije pojasnio kako će odgovoriti na neki pokušaj Srba da se usprotive vlastima u kojima dominiraju Albanci. Zapovjednici KFOR-a su rekli kako su spremni riješiti bilo kakvo izbijanje nasilja.

De Hoop Scheffer je također naznačio da će NATO imati ulogu u obuci budućih kosovskih snaga sigurnosti, no rekao je da svaki takav potez treba pričekati dok se ne riješi status Kosova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene