Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snage za brzo djelovanje

Usvojen akcijski plan na NATO summitu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akcijski plan o pripravnosti predviđa udarne postrojbe, snage u vrlo visokom stupnju pripravnosti, koje su sposobne rasporediti se u vrlo kratkom roku.

Čelnici zemalja članica NATO-a usvojili su na summitu u Walesu Akcijski plan o pripravnosti (RAP), koji predviđa uspostavu snaga za brzo djelovanje koje se mogu vrlo brzo rasporediti na teritoriju zemalja članica u slučaju da im je ugrožena sigurnost.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

NATO napao Rusiju zbog Ukrajine!

'Taj plan predviđa usklađenije obavještajno djelovanje, borbu protiv kibernetičkih napada i suradnju oružanih snaga', izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo na summitu NATO-a u Newportu, u Walesu.

Predsjednik Josipović je dodao da je u okviru toga bilo riječi da se novi 'sigurnosni aranžmani na odgovarajući način i financiraju'.

'U okviru toga naša je vlada već izjavila da je odlučila kako neće smanjivati sredstva za obranu. Cilj je dostići da se do 2020. godine za obranu izdvaja dva posto BDP-a, a od tih sredstava da 20 posto ide za razvoj i novu opremu", rekao je Josipović.

RAP predviđa udarne postrojbe, snage u vrlo visokom stupnju pripravnosti, koje su sposobne rasporediti se u vrlo kratkom roku.

Washington s EU priprema nove sankcije Moskvi

Na summitu je potvrđena politika otvorenih vrata, to jest da će se nastaviti politika proširenja.

'To je nama posebno važno, jer je riječ o članstvu zemalja u regiji, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije', rekao je Josipović.

Josipović je ocijenio da je nazivanje ovoga summita povijesnim opravdano.

'Apsolutno povijesan i važan summit. Došlo je do novog okupljanja, prepoznavanja nekih opasnosti, koje su zaista realne, oko kojih je možda bilo određenog nećkanja i neodlučnosti. Nije riječ samo o Ukrajini, riječ i o tzv. Islamskoj državi, rastućem terorizmu, rastućem kršenju elementarnih ljudskih prava. Razina tih ugroza elementarnih vrijednosti koje kroz NATO štitimo je takva da trebamo reagirati odlučnom porukom", rekao je predsjednik Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene