Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Pedeset tisuća uvjeta"

Medvedev prijeti trećim svjetskim ratom: "Zapad je potpuno lud!"

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev Afp
Aktualno Galerija Dmitrij Medvedev Dmitrij Medvedev Foto: Afp Volodimir Zelenski na NATO samitu - 2 Volodimir Zelenski na NATO samitu - 2 Foto: Afp Volodimir Zelenski na NATO samitu - 4 Volodimir Zelenski na NATO samitu - 4 Foto: Afp Volodimir Zelenski na NATO samitu - 5 Volodimir Zelenski na NATO samitu - 5 Foto: Afp +2 Volodimir Zelenski na NATO samitu - 6 Galerija 1/7 >>
Saveznici će u srijedu u Vilniusu održati prvi sastanak Vijeća NATO-Ukrajina s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, drugog dana samita koji je već u utorak bio razočaranje za Kijev jer je pokazao da Ukrajina neće dobiti pozivnicu ili točan raspored za pristupanje savezu.

Osnivanje Vijeća NATO-Ukrajina dio je paketa za tu zemlju koji podrazumijeva i jačanje interoperabilnosti ukrajinskih snaga s NATO-om te preskakanje Akcijskog plana za članstvo (MAP) koji je dosad za zemlje bio nužan korak u procesu pristupanja.

Čelnici zemalja članica NATO-a složili su se u utorak da će pozvati Ukrajinu da se pridruži savezu kada se za to ispune uvjeti.

"Jasno smo rekli da ćemo pozvati Ukrajinu da se pridruži NATO-u kada se saveznici u pogledu toga usuglase i kada se ispune uvjeti", rekao je na konferenciji za novinare glavni tajnik Jens Stoltenberg.

Pročitajte i ovo Nevrijeme pogodilo Zagreb Ekipe na terenu FOTO/VIDEO Kaos u Zagrebu i okolici: U centru pao dio ograde na prolaznicu, zastoji po cestama, vatrogasci zatrpani pozivima

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentirao je novinarima takvu odluku riječima da se radi o "pedeset tisuća uvjeta" koje će za Ukrajinu biti teško ispuniti.

"Mjesto Ukrajine je u NATO-u", kaže se u deklaraciji, ali bez vremenskog okvira za taj proces, kao i bez uvjeta koje bi Kijev trebao ispuniti.

Dmitrij Medvedev Volodimir Zelenski na NATO samitu - 6 (Foto: Afp)

Zelenski ljut i razočaran 

Zelenski je u žestokom tvitu rekao da se "čini da nema volje ni da se Ukrajini uputi pozivnica za NATO niti da ona postane članicom saveza", a apsurdnim smatra da za njegovu zemlju nema vremenskog okvira za pristup i članstvo.

Zelenski se u utorak navečer nenadano pojavio na skupu u Vilniusu pred tisućama građana koji su ga, mnogi ogrnuti ukrajinskim zastavama, toplo pozdravili.

Ponovno je izrazio razočaranje što Ukrajina nije dobila pozivnicu za savez, što je prvi korak u procesu.

"NATO će učiniti Ukrajinu sigurnijom, Ukrajina će učiniti NATO snažnijim", rekao je. "Danas sam ovamo doputovao s vjerom u odluku, u partnere, s vjerom u snažan NATO."

Dmitrij Medvedev Volodimir Zelenski na NATO samitu - 1 (Foto: Afp)

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda predao je Zelenskom na tom skupu ukrajinsku zastavu s rupama od streljiva koja se vijorila na ukrajinskom tenku tijekom borbi za Bahmut.

U Vilnius ju je donijela skupina od 33 ukrajinska i litavska trkača kao znak potpore Ukrajini kao potencijalnoj 33. članici NATO-a.

Današnji sastanak Vijeća NATO-Ukrajina omogućit će ukrajinskom čelniku da sjedne za stol sa saveznicima kako bi se utvrdio kalendar razgovora s alijansom, iako je još daleko od tog kluba.

Obećanja o bilateralnoj pomoći koja je dobio, iako nužna ukrajinskim snagama, ne odgovaraju na aspiracije Zelenskog koji je želio staviti Kijev pod zaštitni kišobran NATO-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve je snimljeno VIDEO Pri slijetanju izgubio kontrolu i izletio s piste pa se zabio u metalnu ogradu, dijelovi letjeli na sve strane

Deklaracija objavljena u utorak ne ide puno dalje od obveza iz Bukurešta 2008. o budućem ukrajinskom članstvu.

Istočne članice saveza podupiru Zelenskog u njegovu nastojanju za što brži ulazak u NATO, dok su SAD i Njemačka oprezne zbog mogućeg sukoba s Rusijom.

U deklaraciji se kaže: "Ponovo potvrđujemo našu nepokolebljivu solidarnost s vladom i narodom Ukrajine u herojskoj obrani njihove nacije, njihove zemlje i naših zajedničkih vrijednosti."

Oštrim jezikom prema Moskvi rečeno je: "Ruska Federacija najznačajnija je i izravna prijetnja sigurnosti saveznika te miru i stabilnosti u euroatlantskom području."

Moskva je kritizirala dvodnevni samit koji završava u srijedu i upozorila Europu da će pretrpjeti "katastrofalne posljedice" ako rat eskalira.

"Potencijalno, ovo pitanje (ukrajinskog članstva u NATO-u) vrlo je opasno za europsku sigurnost... i stoga oni koji će donijeti odluku moraju biti toga svjesni", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Dmitrij Medvedev Volodimir Zelenski na NATO samitu - 4 (Foto: Afp)

Medvedev: Treći svjetski rat sve bliže

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u utorak da povećanje vojne pomoći Ukrajini od strane NATO saveza treći svjetski rat čini sve bližim.

Komentirajući prvi dan NATO summita u Vilniusu u Litvi, na kojem su brojne zemlje obećale više oružja i financijske potpore Ukrajini, Medvedev je rekao da ta pomoć neće odvratiti Rusiju od postizanja njezinih ciljeva u Ukrajini.

"Potpuno ludi Zapad nije mogao smisliti ništa drugo (...) Zapravo, to je slijepa ulica. Treći svjetski rat sve je bliže", napisao je Medvedev na komunikacijskoj platformi Telegram.

"Što sve ovo znači za nas? Sve je očito. Specijalna vojna operacija nastavit će se s istim ciljevima", dodao je Medvedev.

Dmitrij Medvedev Dmitrij Medvedev Foto: Afp

Reuters podsjeća da se Medvedev za predsjedničkog mandata od 2008. do 2012. predstavljao kao liberalni modernizator, dok trenutačno njeguje gard žestokog antizapadnog "jastreba" iz Kremlja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene