Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deklaracija sa samita

Budućnost Ukrajine je u NATO-u. Ali kada? Stoltenberg odgovorio Zelenskom

Čelnici NATO-a složili su se na samitu u Vilniusu da je budućnost Ukrajine u savezu, no nisu Kijevu uručili pozivnicu ili vremenski okvir za pristupanje koji ta zemlja traži.

U isto vrijeme, NATO je odustao od zahtjeva da Ukrajina ispuni takozvani Akcijski plan za članstvo (MAP), učinkovito uklanjajući prepreku na putu Kijeva u savez.

"Budućnost Ukrajine je u NATO-u", navodi se u deklaraciji koju su čelnici dogovorili u utorak , dodajući da je euroatlantska integracija Kijeva otišla dalje od potrebe za Akcijskim planom za članstvo.

"Bit ćemo u poziciji uputiti poziv Ukrajini da se pridruži savezu kada se saveznici slože i ispune uvjeti", stoji u deklaraciji.

Iako čelnici nisu precizirali uvjete koje Ukrajina treba ispuniti, rekli su da će savez pomoći Kijevu da postigne napredak u vojnoj interoperabilnosti kao iu dodatnim reformama demokratskog i sigurnosnog sektora.

Čelnici zemalja članica NATO-a složili su se na sastanku u Vilniusu da će pozvati Ukrajinu da se pridruži Savezu kada se za to ispune uvjeti, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg odgovorio Zelenskom

"Jasno smo rekli da ćemo pozvati Ukrajinu da se pridruži NATO-u kada se saveznici u pogledu toga usuglase i kada se ispune uvjeti", rekao je na konferenciji za novinare.

"Nikada nije bila snažnije poruke NATO-a u bilo kojem trenutku, i kada je riječ o političkoj poruci o putu prema članstvu, i o konkretnoj potpori NATO saveznika", kazao je.

"Prvi smo put upotrijebili riječ - poziv", istaknuo je, odgovarajući na novinarsko pitanje o nezadovoljstvu što ga je nekoliko sati ranije izrazio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zbog stava Saveza.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Sigurnost djece Policija roditeljima poslala ozbiljno upozorenje: "Sunce nije jedino čega se trebamo čuvati na plaži"

Pročitajte i ovo Ilustracija Nedozvoljena supstanca Povučen proizvod koji koriste sportaši: Prodaje se i u Hrvatskoj

"Čini se da nema volje niti da se Ukrajini uputi pozivnica za NATO, niti da ona postane članicom Saveza", objavio je u vrlo žestokom tvitu Zelenskij, smatrajući "apsurdnim" da za njegovu zemlju nema vremenskog okvira za pristup i članstvo.

Stoltenberg je rekao i kako su se saveznici obvezali da će svake godine izdvojiti "najmanje dva posto" svoga BDP-a za vojne izdatke.

"11 zemalja saveznica sada je dostiglo ili premašilo ovu brojku. Očekujemo da će se ona znatno povećati sljedeće godine."

Otkako se Finska pridružila NATO-u u proljeće 2023. Savez čini 31 zemlja članica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene