Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku

NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku
Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Foto: Afp
Na dvodnevnom sastanku u Bruxellesu, države članice NATO saveza raspravljat će o prijedlogu petogodišnjeg paketa od 100 milijarda eura Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju se u srijedu kako bi raspravili o tome kako postaviti vojnu pomoć Ukrajini na dugoročno održive temelje, uključujući prijedlog petogodišnjeg paketa od 100 milijardi eura koji bi osigurao potporu Kijevu u slučaju da se Donald Trump vrati u Bijelu kuću.

Prijedlog glavnog tajnika Jensa Stoltenberga dao bi zapadnom savezu veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine naoružanjem, streljivom i opremom, kažu diplomati.

Pročitajte i ovo Potres na Tajvanu iz minute u minutu VIDEO Pogledajte sekunde strašnog potresa: Zgrada se urušila na ulicu, neki su se jedva izvukli

O planu će se raspravljati na dvodnevnom sastanku u Bruxellesu na kojem će se obilježiti 75. godišnjica Sjevernoatlantskog saveza i obaviti pripreme za samit u Washingtonu u srpnju.

Sastanak će pokazati koliko su europski saveznici spremni podržati ratne napore Kijeva protiv Rusije u vrijeme kada je u američkom Kongresu blokiran paket vojne pomoći od 60 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo Objavljene su snimke ukrajinskog napada na ruske tenkove i oklopna vozila kod Avdiivke 48 oklopnih vozila VIDEO Katastrofalni završetak najvećeg ruskog napada tenkovima: "Ovo je čisto ludilo! Pretvoreni su u otpad!"

Prema planovima, NATO bi koordinaciju preuzeo od Ramstein skupine, ad hoc koalicije predvođene SAD-om za slučaj da, postane li ponovno američki predsjednik, Trump sreže vojnu pomoć Ukrajini.

NATO se kao organizacija dosad fokusirao na pružanje neborbene podrške Ukrajini kako bi izbjegao eskalaciju napetosti s Rusijom, dok su članice su na bilateralnoj osnovi Kijevu davale milijarde dolara u naoružanju.

Također, NATO je zauzeo stav da se Ukrajina ne može priključiti savezu dok traje rat s Rusijom, ali da će članica postati u nekom trenutku u budućnosti.

Pročitajte i ovo U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini Nakon dvije godine U Haagu započela konferencija o ratnim zločinima u Ukrajini

Diplomati upozoravaju da su razgovori o prijedlogu u ranoj fazi i da je nejasno hoće li paket vojne pomoći od 100 milijardi eura biti prihvaćen i kako će se financirati. Odluke u NATO-u donose se konsenzusom 32 članice.

Sastanak se odvija u vrijeme kada savez traži nasljednika Stoltenberga koji je na dužnosti glavnog tajnika gotovo deset godina.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Italiji - 3 strava u italiji FOTO Ferrari se brzinom od 200km/h zabio u zaštitnu ogradu i prepolovio: Od siline udarca preminuli poznati DJ i suputnica

Nizozemskog premijera Marka Ruttea podupire 90 posto članica, uključujući SAD, Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku. No, protive mu se Mađarska zbog kritiziranja premijera Viktora Orbana i najnovije rumunjski predsjednik Klaus Iohannis.

Neki diplomati su se nadali da će se Stoltenbergov nasljednik izabrati već na sastanku u Bruxellesu, ali su kasnije rekli da će trebati još vremena. Drugi su ipak uvjereni da će Rutte na kraju biti imenovan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene